Drugi svjetovi

U galeriji “Principij” otvorenje izložbe fotografija Maje Strgar Kurečić

Kim Cuculić

Njena recentna serija apstraktnih fotografija uvrštena je u izbor najboljih apstraktnih fotografija F-STOP magazina, te je osvojila nekoliko prestižnih svjetskih nagrada



RIJEKA – Izložba apstraktnih fotografija Maje Strgar Kurečić pod naslovom »Other Worlds/Drugi svjetovi« bit će otvorena sutra u 20 sati u galeriji »Principij«. Maja Strgar Kurečić rođena je u Zagrebu 1972. godine. Diplomirala je 1996. godine na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i doktorirala 2007. godine s temom iz područja digitalne fotografije. Objavila je više od 40 znanstvenih radova iz područja grafičke tehnologije i fotografije. Članica je Zbora fotoreportera Hrvatske i Fotografske sekcije Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, gdje je izabrana za predsjednicu Umjetničkog savjeta sekcije. Fotografijom (reklamnom, novinskom, reportažnom i eksperimentalnom) aktivno se bavi od 1991. godine te izlaže na više od 50 selektiranih (žiriranih) skupnih i 10 samostalnih izložbi fotografija u zemlji i inozemstvu.


Dobitnica je više nagrada i priznanja. Radi kao izvanredna profesorica na Katedri za grafički dizajn i slikovne informacije na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje fotografiju i grafičku pripremu. Autorica je sveučilišnog udžbenika »Osnove digitalne fotografije« u izdanju Školske knjige. Njena recentna serija apstraktnih fotografija uvrštena je u izbor najboljih apstraktnih fotografija F-STOP magazina (issue #97: Abstraction 2019), te je osvojila nekoliko prestižnih svjetskih nagrada: Minimalist Photography Awards – Abstract Photographer of the Year – prva nagrada za seriju »Drugi svjetovi« u kategoriji apstraktne fotografije;12th Annual International Color Awards – nominacija za fotografiju iz serije »Drugi svjetovi« u kategoriji apstraktne fotografije; 5th Fine Art Photography Awards – nominacija za seriju »Drugi svjetovi« u kategoriji apstraktne fotografije i 12th Julia Margaret Cameron Award – prva nagrada za seriju »Drugi svjetovi« u kategoriji apstraktne fotografije.