"Crni znoj"

U Principiju se otvara prva samostalna izložba fotografija Velida Đekića

Kim Cuculić

Foto Velid Đekić

Foto Velid Đekić

Serija fotografija nastala je tijekom autorova bavljenja industrijskom arheologijom u krugu Rafinerije nafte



Prva samostalna izložba fotografija Velida Đekića pod naslovom »Crni znoj« bit će otvorena u Galeriji Principij u četvrtak, 2. svibnja, u 19 sati. Ovim povodom Velid Đekić kaže:


– Serija fotografija »Crni znoj« nastala je tijekom moga bavljenja industrijskom arheologijom u krugu Rafinerije nafte na Mlaki, s onu stranu dokumentarističkog bilježenja povijesno važnih situacija u toj riječkoj industrijskoj oazi.


Motivi su se ponudili objektivu kao trenuci za koje sam pomislio kako likovno nadilaze svoje pogonsko polazište, pretvarajući se u vizualno polje raznovrsnih mogućnosti čitanja, od onih iz apstraktne vizure, preko geometrizma do enformel poetike, u pravilu se držeći monokromatske lepeze karakteristične za lokaciju. Uz manje varijacije kolorističke naravi, koje na svoj prigušen način zapravo podcrtavaju temeljnu priču.




Fotografije sam izložbeno koncipirao u tri segmenta, nazvana »Crni znoj«, »Metalna koža«, »Rane i melemi«. Zajedničko im je što se mogu čitati u svjetlu interpretacije industrijskog pogona kao biološkog organizma, a razlika im je na motivskoj razini. Ciklus »Crni znoj« polazi od registriranja na lokaciji uporno opetovanih bitumenskih i sličnih situacija, točnije kapljevina/curevina/izljevina. Ciklus »Metalna koža« stavlja u vidokrug krute manifestacije metalnog prisuća u tkivu pogona, dok nas ciklus »Rane i melemi usmjerava bolnim mjestima industrijskog tkiva, kojima je proces liječenja ljekovitim emulzijama/smolama/izlučevinama krenuo ili će tek krenuti. S obzirom na scenarij nestanka riječkih industrijskih motiva, koji se rastaču doslovce pred našim očima, lako je moguće kako u buduće neću moći naći aktualno nastalih nastavaka – osvrnuo se Velid Đekić.