Najava

“Tkanine otpora” i “Posljednji svjedoci”: Otvorenje dviju izložbi u Principiju

P. N.



RIJEKA – Izložbe »Tkanine otpora« i »Posljednji svjedoci« bit će otvorene danas u 12 sati u Galeriji Principij. U sklopu izložbe »Tkanine otpora: glasovi žena« bit će izložena djela iz međunarodne zbirke »Tkanine sukoba« koja se sastoji od više stotina tekstila, iz Južne Amerike i drugih dijelova svijeta, posebno onih zahvaćenih ratnim sukobima. Kustosica izložbe je Roberta Bacic. Većinu radova čine tkanine zvane arpillera, koje su uglavnom izrađivale žene, kako bi razotkrile kršenja ljudskih prava i represiju za vrijeme Pinochetove diktature. U Rijeci će biti izložena djela iz Argentine, Čilea, Njemačke i Engleske.


Istovremeno će se održati otvaranje fotografsko-dokumentarne izložbe pod naslovom »Posljednji svjedoci« posvećene sjećanju na internaciju u talijanskim fašističkim logorima. Izložba je zajednički projekt novinarke Saše Petejan, fotografkinje Mance Juvan i povjesničarke dr. Urške Strle. Najsmrtonosniji među više stotina logora koje je fašistička Italija osnovala na području današnje Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Etiopije, Hrvatske, Italije, Makedonije i Srbije bio je u Kamporu na otoku Rabu.


Izložba je dio edukativno-informativnog programa »Čuvari žlice«, a organizator je Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću. Izložbe će u razdoblju od 14. do 30. rujna pratiti program radionica i vođenih obilazaka. Izložbe se realiziraju u sklopu programskog pravca »Doba moći« EPK Rijeka 2020, uz podršku Stiftung EVZ i International Holocaust Remembrance Alliance.