Muzej grada Rijeke

Muzej dostojan slavne riječke povijesti: Ovako će izgledati stalni postav Palače šećera

Danijela Bauk

Palača će uskoro zasjati novim sjajem / Foto  Damir ŠKOMRLJ

Palača će uskoro zasjati novim sjajem / Foto Damir ŠKOMRLJ

Prvi torpedo na svijetu, Mornarička akademija, Rijeka kao iseljenička luka, povijest gradskog kazališta, riječki neboderi, glazba, povijest riječkih kompanija - sve to naći će se u tridesetak prostorija



RIJEKA  Prvi torpedo na svijetu, Mornarička akademija, Rijeka kao iseljenička luka, povijest gradskog kazališta, riječki neboderi, glazba, riječki rock, povijest velikih riječkih kompanija – Tvornice papira, Tvornice duhana – sve to i puno više naći će se u više od 30 prostorija na dva kata nekadašnje Palače šećera, u koju će po obnovi useliti Muzej grada Rijeke sa svojim stalnim postavom koji obrađuje gospodarsku i društvenu povijest grada na Rječini od 18. do 21. stoljeća.


Radovi na uređenju nekadašnje Palače šećera započeli su u proljeće 2018. godine, izvode se na više od četiri tisuće metara kvadratnih i uskoro bi trebali biti završeni, dok bi novi prostor Muzeja grada Rijeke koji je i sam artefakt, vrata javnosti trebao otvoriti u ožujku ove godine.


Nekadašnji izgled Palače šećera


Nekadašnji izgled Palače šećera






Ova monumentalna građevina sagrađena je 1752. godine za potrebe upravne zgrade rafinerije šećera, a sastavni je dio industrijskog kompleksa koji svjedoči o industrijskom razvoju Rijeke u 18. stoljeću. Nakon požara 1785. zgrada je značajno obnovljena i opremljena baroknim interijerima sa zidnim slikama i štukaturom. Život je kompleksu potom donosio nove namjene. Mađarska vojska koristila ga je od 1832. do 1848. kao vojarnicu, a 1851. godine u njemu kreće s radom Tvornica duhana. Izrasla je u najveći pogon za preradu duhana u Austro-Ugarskoj Monarhiji, koji je 1860-ih imao dvije tisuće zaposlenih, a mahom je riječ o radnicama. Kompleks će od 1945. do 1998. godine biti među Riječanima poznat kao Tvornica motora »Rikard Benčić«, zahvaljujući u njemu smještenoj istoimenoj tvornici. U 2020. bit će otvorena kao reprezentativni prostor Muzeja grada Rijeke sa stalnim postavom o riječkoj povijesti i kulturi.



Autori postava


U obnovljenoj baroknoj palači, nekadašnjoj upravnoj zgradi šećerane koja je izgrađena sredinom 18. stoljeća, otvara se stalni postav Muzeja grada Rijeke čiji je autor Ervin Dubrović, dugogodišnji ravnatelj Muzeja i autor brojnih izložbi koje su tematizirale bogatu i turbulentnu povijest Rijeke, dok je dizajnerica postava Nikolina Jelavić Mitrović, dobitnica nagrade Europski muzej godine za rad na Gradskom muzeju Vukovar, te autorica nagrađenog postava Muzeja Sinjske alke.


Palača šećera - Muzej grada Rijeke


Palača šećera – Muzej grada Rijeke



Iznos opremanja i ugradnje stalnog postava procijenjen je na 5,7 milijuna kuna. Zahvati na zdanju za izložbene, edukativne, znanstvene, turističke i ostale potrebe Muzeja grada uvažavale su povijesne i graditeljske vrijednosti zgrade – volumen, vanjski izgled i nosiva konstrukcija nije se mijenjala, a novi sadržaji smjestit će se u prostor intervenirajući u njega što manje.


Naime, Palača šećera zaštićeno je kulturno dobro od 1970. godine. Hrvatski restauratorski zavod proveo je istraživanja unutar same zgrade i rezultati do kojih su došli naložili su promišljen odnos prema njezinoj budućoj namjeni.


Vizualizacija stalnog postava Muzeja grada Rijeke u Palači šećera / Foto EPK


Vizualizacija stalnog postava Muzeja grada Rijeke u Palači šećera / Foto EPK



– Najveća barokna poslovna palača u Habsburškome Carstvu nakon više desetljeća ponovo otvara svoja vrata i pokazuje svu svoju veličinu. Muzejski postav u palači prikazuje povijest grada otkad postaje slobodna luka do danas, od 1719. do 2020. godine. Dio postava posvećen je najvećoj kompaniji toga doba u Monarhiji, europskim i prekomorskim poslovima, te putovima riječkoga šećera. Postav prikazuje gospodarsku i društvenu povijest Rijeke u europskom kontekstu, u čvrstoj vezi s Bečom i Antwerpenom, te s Budimpeštom i drugim europskim i prekomorskim gradovima i lukama. Posebno mjesto u postavu ima Riječko trgovačko društvo kojim su upravljali trgovci iz Antwerpena, a koje je nadzirala Dvorska komora iz Beča. Priča o šećeru podsjeća na kolonijalnu trgovinu toga doba i na važnost koju Kompanija ima za komunikaciju s Europom i svijetom. U postavu Palače šećera izvornim su predmetima, replikama i multimedijalnim projekcijama prikazane glavne točke znanstvenog, gospodarskog i društvenog razvoja Rijeke – proizvodnja šećera, tvornica papira, izum i proizvodnja torpeda, dokazivanje proboja zvučnog zida. Prikazan je i razvoj riječke luke, te masovna emigracija u Ameriku, stoji na mrežnim stranicama Rijeke 2020.


Suvremeni muzejski koncept / Foto EPK


Suvremeni muzejski koncept / Foto EPK




Sam Muzej grada Rijeke otvoren je 1893. kao Gradski muzej – Museo Civico, a 1933. otvoren je i Muzej grada Sušaka. Građa ovih ustanova i danas je temelj riječkih muzeja. Kao moderna ustanova, Muzej grada Rijeke ima svoje početke u Muzeju narodne revolucije Rijeka, osnovanom 1961. godine. Sjedište mu se nalazilo pored Trsatske gradine, a zbog neadekvatnih uvjeta, preseljen je 12. studenog 1976. u novu, suvremenu, namjenski izgrađenu zgradu, u parku Guvernerove palače, sa stalnim postavom, ustrojenim zbirkama i adekvatnim muzejskim standardima. Kockica, kako od milja tu zgradu nazivaju djelatnici Muzeja, rad je arhitekta Nevena Šegvića iz 1976. godine, a od listopada 2019. upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, kao preventivno zaštićen objekt. Takvo rješenje donio je 2. listopada 2019. Konzervatorski odjel Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.Muzej narodne revolucije djelovao je kao ustanova do 1994. godine, kad je odlukom Gradskog vijeća organizacijski preoblikovan u Muzej grada Rijeke. Zgrada je 2002. godine adaptirana zbog potrebe za dodatnim prostorom, a u kolovozu prošle godine krenula je obnova zgrade koja obuhvaća obnovu elektroinstalacija, rasvjete, klimatizacije i sigurnosnog sustava, odnosno protupožarnog sustava, sustava videonadzora, te alarmnog sustava. Ti su zahvati neophodni da bi zgrada postala uređena prema današnjim najstrožim muzejskim standardima. Zahvati moraju biti završeni do otvorenja izložbe »Nepoznati Klimt« u srpnju 2020. godine, a dok se zahvati ne završe, kockica će biti bez postavljenih izložbi.


Nove funkcije


Muzej grada će u novom zdanju dobiti priliku za stalni postav te također dobiti mogućnost za proširenje svojih funkcija, poput edukacijskih, znanstvenih, turističkih i sličnih. Središnji sadržaj palače je stalni postav.


Njegov koncept izrasta iz dviju osnova. Prvu čine priče što ih pripovijedaju oslikane i štukaturama dekorirane dvorane palače, a drugu čine formirane zbirke Muzeja grada Rijeke. Stalni postav slijedi prostornu organizaciju objekta i ima dvije razine.


Palača šećera - Muzej grada Rijeke


Palača šećera – Muzej grada Rijeke



S društvenom i gospodarskom poviješću Rijeke od 18. do kraja 20. stoljeća posjetitelji će se moći upoznati na prvom i drugom katu palače. Razlog tomu je činjenica kako začeci moderne Rijeke sežu u 18. stoljeće, kada je grad započeo uspon kao srednjoeuropska luka i industrijsko središte.


Na drugom katu predstavlja se priča o bivšem proizvodnom kompleksu u kojemu se Muzej nalazi. On obuhvaća razdoblje Rafinerije šećera (18. – početak 19. stoljeća), razdoblje Tvornice duhana (19. – 20. stoljeće) i razdoblje metalske industrije, to jest Tvornice motora »Rikard Benčić« (sredina i konac 20. stoljeća).


Stalni postav obrađuje gospodarsku i društvenu povijest Rijeke od 18. do 21. stoljeća / Foto EPK


Stalni postav obrađuje gospodarsku i društvenu povijest Rijeke od 18. do 21. stoljeća / Foto EPK



Treći kat je radni prostor kustosa i ostalog osoblja, dok su u potkrovlju tehnički prostori Muzeja i spremišta. U prizemlju zgrade naći će se mjesta za poslovne i servisne prostore, uključujući muzejsku suvenirnicu, informacijski centar, turističku agenciju, caffe, a na polukatu će se nalaziti muzejski depo i knjižnica.


Bit će napravljeno i novo stubište za potrebe evakuacije, uz zapadno pročelje zgrade. Rijeka će obnovom ove zgrade dobiti reprezentativni prostor kulture s raskošnim interijerom bogatih dekoracija, zidnim i stropnim oslicima mitoloških sadržaja, te povijesnih scena iz vremena antike, panoramama imaginarnih gradova.


Detalj vizualizacije / Foto EPK


Detalj vizualizacije / Foto EPK