Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
18. listopada 2019.
Ispis članka: Filodrammatica otvara dvije izložbe - "Igre i politika" i "Plan evekuacije" - Novi List

NoviList.hr

Filodrammatica otvara dvije izložbe - "Igre i politika" i "Plan evekuacije"

Drugo more

11. siječanj 2019 09:24

Napisao: Kim Cuculić

Filodrammatica otvara dvije izložbe - "Igre i politika" i "Plan evekuacije"

RIJEKA Udruga »Drugo more« u izložbenu 2019. ulazi s dvjema izložbama, koje će se istovremeno otvoriti u zgradi Filodrammatice u četvrtak, 17. siječnja u 20 sati. Riječ je o grupnoj izložbi »Games and Politics/Igre i politika«, koja je nastala u suradnji Goethe-Instituta i Centra za umjetnost i medije iz Karlsruhea, i zvučnoj izložbi »Plan evakuacije« multimedijalnog umjetnika Tonija Meštrovića.

Izložba »Igre i politika« stiže u Rijeku u okviru višegodišnje svjetske turneje, prilikom koje je tijekom prosinca 2018. bila predstavljena u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Posjetitelji izložbe moći će zaigrati dvadesetak videoigara, koje se svojim političkim i društveno angažiranim narativom i logikom igre čvrsto ograđuju od konvencionalnog tržišta i time nadilaze funkciju pukog medija za zabavu.

»Plan evakuacije« je ambisonična 3D kompozicija koja je nastala na zvučnoj dokumentaciji Jadrolinijina broda »Tijat«, izgrađenog 1955. godine, koji plovi na relaciji Šibenik – Zlarin – Prvić – Vodice. Koristeći različite mikrofone, Toni Meštrović slušatelja uranja u višedimenzionalni fizički vrtlog zvučnog doživljaja broda »Tijat« dok plovi svojom dalmatinskom rutom.