Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 2n
Sutra: 17° 17° 2n
22. listopada 2019.
Ispis članka: Festival mora i pomorske tradicije o životu uz Mrtvi kanal prije stotinu godina - Novi List

NoviList.hr

Festival mora i pomorske tradicije o životu uz Mrtvi kanal prije stotinu godina

Fiumare 2016.

2. lipanj 2016 16:15

Napisao: HINA

Otvorenje Fiumare / Foto Roni Brmalj

 Peti kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare 2016. otvoren je u četvrtak, a do 8. lipnja posjetitelji će moći vidjeti kako se prije stotinu godina uz Mrtvi kanal živjelo te kako se i čime trgovalo.

Povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju s današnjicom, festival je svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama Mrtvog kanala i Verdijeve ulice. Tradicijske barke bit će usidrene ili će ploviti Mrtvim kanalom i riječkom lukom.

Trgovci i obrtnici predstavit će proizvode i vještine u tradicijskim nošnjama iz svih krajeva Kvarnera, održavat će se radionice pomorskih i ribarskih vještina, prikazivati stari običaji i nuditi autohtona jela i vina. Najavljeni su organizirani razgledi povijesnih lokacija u užem središtu grada, regate tradicijskih barki na jedra, izložbe, predavanja, dani otvorenih paluba i muzeja...

Festival Fiumare počeo je u srijedu kada su na Korzu izložene tradicijske barke. Za titulu najizvornije natjecalo se šest kvarnerskih i istarskih drvenih barki, guceva, batana i pasara. Najizvornijim je proglašen guc Mladena Antića iz Selca. 

Nakon ocjene tradicijskih barki u izlozima gradske uprave na Korzu otvorena je izložba fotografija tradicijskih barki "Mala barka", autora Marka Valjaka i Mladena Šćerbe.