Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
6. prosinca 2019.
Ispis članka: Dubravka Kanjski u 'Vibracijama etera' - Novi List

NoviList.hr

Dubravka Kanjski u 'Vibracijama etera'

Izložba u Crikvenici

13. kolovoz 2019 09:32

Napisao: Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

CRIKVENICA - Novi izložbeni postav u Gradskoj galeriji i `nova` Dubravka Kanjski sa svojim „Vibracijama etera“!

Izložbu su, u ponedjeljak navečer, otvorile Sanja Škrgatić, ravnateljica Centra za kulturu dr. Ivan Kostrenčić, i Branka Arh, povjesničarka umjetnosti.

- Svijet energije što ga ne možemo dohvatiti osjetilima ušao je u područje likovnog izričaja Dubravke Kanjski Riječ je o skrivenim dimenzijama stvarnosti o čemu govore mnogi stari spisi, ezoterijske škole, antička filozofija pa i suvremena znanost, primjerice, kvantna fizika, a posrijedi je ogromno polje energije zvanom eter.

Najčešće je definiran kao nevidljiva nematerijalna supstanca, kao promjenjiv metafizički prostor što se kontinuirano kreće, uvija, uvrće, vibrira i fluktuira. Nevidljiv, nematerijalan ali – stvaran!, – rekla je Branka Arh.

- Autorica istražuje i otkriva!

- Premda je ovdje zapravo riječ o premisama iz kvantne fizike, do ovih sam spoznaja došla posve intuitivno – kroz snove, vizije i meditaciju, - rekla je Dubravka Kanjski. Nisam odmah znala o čemu je riječ ali sam osjetila da je to nešto važno, značajno.

Racionalna spoznaja došla je naknadno, kasnije. Počela sam tragati za pojašnjenjem. Sva moja dotadašnja mozaično razbacana znanja, spoznaje i slutnje počela su se slagati u smislenu cjelinu. Mnogo veću i obuhvatniju cjelinu nego što sam mogla pretpostaviti i – više nisam mogla odustati.

Očito je ovdje riječ o prožimanju umjetnosti i znanosti. Dubravka Kanjski varira vječnu temu, temu od iskona – stalno gibanje i nezaustavljivu sliku kaotične kakofonije kozmosa, reklo bi se – 3K! A četvrto „K“ pripada autorici: Kanjski! Opet, reklo bi se: ima neka tajna veza?!

Na trinaest velikih formata, u tehnici suvremene digitalne izvedbe, autorica zaustavlja nezaustavljivo, pa stoga njezine slike i dalje imaju, sadrže i prenose dojam gibanja. Računalna animacija!?

P8124591

Zaista: 'nova' Dubravka Kanjski u novim najsuvremenijim tehnologijama i u svojem likovnom izričaju!

Posjetitelji su ispunili izložbeni prostor Gradske galerije i pozdravili umjetnicu. 

P8124595

Dubravka Kanjski magistrirala je pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu a likovnom umjetnošću bavi se već više od dva desetljeća. Djeluje u statusu samostalne umjetnice. Dosad se predstavila na 17 samostalnih i više od 50 skupnih likovnih izložaba u uglednim galerijama u zemlji i inozemstvu (Italija, SAD, Japan).

Dobitnica je nagrada i priznanja stručnih žirija među kojima je nagrada na hrvatskom triennalu akvarela 2010. godine, počasnih priznanja međunarodnih žirija i mnogih pohvala stručnih žirija.

68324055_1685829081549858_2608713434228850688_o

Djela Dubravke Kanjski nalaze se u mnogim javnim fundusima kao što su Galerija V. Karas u Karlovcu, Muzej Grada Ploča, Muzej Grada Ogulina, Imago Mundi Collection L. Benettona, KIWA Collection u Kyotu i u mnogim drugim privatnim zbirkama. Članica je HDLU Rijeka i HZSU. Živi i stvara u Crikvenici.

U glazbenom dijelu programa nastupio je uz gitaru Marijan Ferenčić a kantautorica, Crikveničanka Mirna Škrgatić izvela je dva glazbena broja, od čega maestralno „Summertime“ Georga Gershwina.

Izložba će biti postavljena do 2. rujna.