"Simbioza" u Solunu

Bijenale mladih umjetnika Europe i Mediterana

Nela Valerjev Ogurlić

Hrvatsku će na izložbi što se otvara sutra predstavljati Marko Dješka, Tonći Gaćina, Iva Kovač, Elvis Krstulović, Marko Marković, Dina Rončević, Maja Vodanović i Borko Vukosav



RIJEKA U utvrdi Bijeli toranj, jednoj od znamenitosti Soluna, uz samu obalu u četvrtak će biti otvoren 15. bijenale mladih umjetnika Europe i Mediterana koji se ove godine pod naslovom »Simbioza« održava u dva europska grada. Solun će od 7. listopada do 6. studenoga biti domaćin selekcije vizualne i primijenjene umjetnosti, te gastronomije, dok će filmska umjetnost i književnost biti predstavljeni u Rimu 18. i 19. studenoga.


Na oko 10 tisuća četvornih metara izložbenog prostora u Solunu, od kojih je glavni smješten u industrijskom lučkom području, predstavit će se više od 500 mladih umjetnika iz 25 zemalja, među kojima je i osmero umjetnika iz Hrvatske – Marko Dješka, Tonći Gaćina, Iva Kovač, Elvis Krstulović, Marko Marković, Dina Rončević, Maja Vodanović i Borko Vukosav.


Zajednički život  


Od dvjestotinjak prijava pristiglih na natječaj, hrvatsku je selekciju odabrao žiri u kojem su bili umjetnici Nemanja Cvijanović i Dan Oki, kustosice Jasna Guić (MKC Split) i Ksenija Orelj (MMSU Rijeka ) te ravnateljica MMSU-a Jerica Ziherl.




Tema bijenala – »Simbioza« – bavi se problematikom zajedničkog života unutar konfliktne euro-mediteranske regije, pokušavajući promišljati mogućnost zajedničkog života u različitim političkim kontekstima, unutar krize ekonomskih i društvenih sustava te okruženju tehnološkog i komunikacijskog razvoja.


Hrvatski umjetnici predstavljaju se u različitim medijima, među kojima dominiraju video radovi i instalacije, a teme su im raznolike: od intimističkih putovanja u prošlost, propitivanja tradicijskih običaja, društvenih stereotipa, odnosa čovjeka i prirode, do promišljanja socijalne, egzistencijalne i etičke pozicije umjetnika današnjice.


Paralelna izložba


Prema riječima Ksenije Orelj, centralna zbivanja manifestacije odvijat će se od 7. do 9. listopada.


Trodnevni program ispunjen je s puno izložbi, performansa, različitih razgovora i predavanja, a središnja izložba smještena je u prostor lučkog skladišta u kojem će svi umjetnici biti predstavljeni zajedno, bez ikakvih pregrada. Na taj način se tema manifestacije pretače i u postav izložbe, a zanimljivo je da se istodobno s Bijenalom mladih u Solunu održava i Bijenale suvremene umjetnosti, koji okuplja 50-ak umjetnika, pretežno iz zemalja istočnog dijela Mediterana.


Nakon Bijenala u Solunu i Rimu, hrvatska selekcija predstavit će se izložbom u Multimedijalnom kulturnom centru Split, u prosincu 2011.