Ulična umjetnost

Festival tolerancije: Nova sezona Art Parka počinje u petak

Hina

snimio Nic Wightman / facebook

snimio Nic Wightman / facebook

»Trodnevno događanje će ugostiti svjetski poznate ulične umjetnike iz cijelog svijeta koji će uz hrvatske majstore kao što su Chez186, Bare i Lunar uživo oslikavati zidne površine Art Parku«, najavili su organizatori.



ZAGREB – Projekt Art Park svoje drugo izdanje počinje u petak, 26. svibnja u zagrebačkom parku između Tomićeve, Ilice i Strossmayerovog šetališta, festivalom Meeting of Styles koji se održava u sklopu 11. Festivala tolerancije.


»Trodnevno događanje će ugostiti svjetski poznate ulične umjetnike iz cijelog svijeta koji će uz hrvatske majstore kao što su Chez186, Bare i Lunar uživo oslikavati zidne površine Art Parku«, najavili su organizatori.


Održat će se i besplatne umjetničke radionice uz gostovanje i predavanja renomiranih stručnjaka Rienke Enghardt, organizatorice i inicijatorice projekta Hope Box te Manuela Gerullisa, organizator projekta Meeting of Styles.




DJ-a Kune uvest će posjetitelje u filmski dio večeri tog »produženog umjetničkog vikenda koji»na najbolji način spaja multikulturalnost, umjetnost i toleranciju i obilježava početak druge sezone Art Parka«.


Nakon festivala parkić će svakodnevno od 11 do 23 sata nastaviti funkcionirati po principu umjetničke galerije na otvorenom, mjesta za druženja uz različite kulturne i sportske sadržaje, umjetničke intervencije, filmske večeri, radionice, izložbe, koncerte.


Ondje će se obilježiti Dan Grada Zagreba, 31. svibnja, Animafest će gostovati od 6. do 8. lipnja, Nordijski festival od 7. do 9. srpnja, a bit će tu i događanja vezana uz festival Organ Vida te projekt »Mali plac«.


Najavljeno je i kako će se na poseban način obilježiti ljetni solisticij dok će »Džunglaona by Jungle Tribe« kao koncept čitaone, igraone i chillaone biti stalno prisutan kutak u parku.


Posjetitelje u kolovozu očekuje natjecanje u bacanju aviončića u dalj te prigodne nagrade za najuspješnije.


Za organizaciju većine dječjih radionica pod nazivom »Kreativno ljeto« ponovno je zadužena Udruga Praktikum. Ove će ih godine biti nešto više te će uz svoje poznate likovne radionice održati i praktične radionice sadnje i matematike.


Radionicama za mlade pridružit će se Udruga Balkon u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb i Dječjim domom Matoš, a kreativni program u parku ispunit će još i buvljaci za velike i male u suradnji s Udrugom Rode te filmske večeri Kiosk skateshopa.


Projekt se održava uz podršku Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba te niza sponzora.