Kulturna baština

Drama oko vrijednog djela: Murtićev mozaik iz riječke pošte umalo završio na zagrebačkom Bundeku

Nela Valerjev Ogurlić

Mozaik Ede Murtića na »starom« mjestu, u zgradi bivše pošte   / snimio V. KARUZA

Mozaik Ede Murtića na »starom« mjestu, u zgradi bivše pošte / snimio V. KARUZA

Novi vlasnici bivše pošte na Korzu izgubili su strpljenje da Rijeka pronađe zamjensku lokaciju za mozaik, budući da se nakon utvrđivanja neadekvatnosti preseljenja u »H-objekt« »Benčića« u godinu dana ona nije ponudila. Navodno su imali već pripremljen ugovor o donaciji mozaika Gradu Zagrebu, a navodno je i na Konzervatorski odjel u Rijeci s najviših instanci vlasti izvršen pritisak da se suglasi s takvom odlukom



Više od godine dana prošlo je od potpisivanja peticije za očuvanje mozaika Ede Murtića u prizemlju bivše zgrade Hrvatske pošte na riječkom Korzu i najava da se razmatra mogućnost njegova preseljenja u novu zgradu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u »Benčiću«, a prije desetak dana ovo je pitanje iznova aktualizirano i to pod pritiskom iz metropole.


Nikolina Radić Štivić, ravnateljica gradske Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara, kod koje smo zatražili potvrdu informacije, rekla nam je da je vlasnik bivše poštanske zgrade zbog vremenskih ograničenja u realizaciji prenamjene objekta u međuvremenu razmatrao i druge lokacije smještaja mozaika, a jedna od varijanti bio je Zagreb. Iz neslužbenih izvora saznajemo da je situacija bila prilično dramatična i da je mozaik zamalo završio u parku na Bundeku, jer je vlasnik izgubio strpljenje da Rijeka pronađe zamjensku lokaciju. Navodno je imao već pripremljen ugovor o donaciji mozaika Gradu Zagrebu, a navodno je i na Konzervatorski odjel u Rijeci s najviših instanci vlasti izvršen pritisak da se suglasi s takvom odlukom.


Međutim izgleda da je sve dobro završilo i da mozak ostaje u Rijeci, ali mijenja lokaciju. Naime od Nikoline Radić Štivić saznajemo da se u suradnji s agencijom Tim nekretnine iz Zagreba, koja je kupila bivšu poštansku zgradu, upravo priprema prijedlog darovnog ugovora kako bi se mozaik donirao Gradu Rijeci, a istodobno se s arhitektom Sašom Randićem radi na iznalaženju najbolje pozicije za prezentaciju mozaika u sklopu kompleksa »Rikard Benčić«.





Prema riječima Nikoline Radić Štivić, rekonstrukcija »T-objekta«, koji prostornim mogućnostima odgovara cjelovitom smještaju mozaika, ciglene zgrade koja postaje Dječja kuća i uređenje vanjskog prostora bloka »Benčić« započet će u travnju 2018. godine. Sredstva za to osigurana su iz fondova EU putem ITU mehanizama u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka, a pregovori s Ministarstvom regionalnog razvoja koji prethode potpisu ugovora o sufinanciranju u završnoj su fazi. Rekonstrukcija »T-objekta« i ciglene zgrade bit će sufinancirana iznosom od 8 milijuna i 200 tisuća eura, dok je udio Grada Rijeke 8 milijuna i 400 tisuća eura.



Alternativna rješenja


– S obzirom na to da smo izuzetno svjesni važnosti brige i o periodu riječke baštine kojem pripada mozaik Ede Murtića, uložili smo dodatne napore kako bismo pronašli alternativna rješenja i ponudili ih vlasniku i Ministarstvu kulture. Trenutno razmatramo mogućnost prezentacije mozaika unutar »T-objekta«, buduće zgrade Gradske knjižnice koju je projektirao Randić, jer se pokazalo da u »H-objektu« zbog prostornih ograničenja nema uvjeta za cjelovitu prezentaciju Murtićeve kompozicije. Osim »T-objekta« iskristalizirala se i mogućnost prezentacije mozaika u vanjskom prostoru bloka »Benčić«, koji bi u cijelosti trebao biti uređen do 2020. godine, kad Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture.


Unutar budućeg kulturnog kvarta stvorit će se kontrolirani i primjereni uvjeti za cjelovitu prezentaciju mozaika koji odgovaraju vrijednosti ovog umjetničkog djela i važnosti njegova autora – napomenula je Nikolina Radić Štivić.


Ovakvim raspletom događaja vrlo su zadovoljni i nasljednici Ede Murtića, saznali smo od njegova sin Ranka.


– Apsolutno podržavamo ideju da mozaik ostane u Rijeci i bude prezentiran u interijeru ili eksterijeru neke od ustanova kulture, jer će tu dobiti dignitet, postat će monument. Mislimo da bi bilo pogrešno inzistirati da se sačuva na postojećoj lokaciji, jer bi to značilo opstruirati privatno vlasništvo. Osim toga, prostor poštanskog ureda izgubio je svoju svrhu i mijenja namjenu u trgovačku, a takav nam se ambijent ne čini prikladnim za njegovu prezentaciju – rekao nam je Ranko Murtić.


Prema njegovim riječima, obitelj Murtić ni u jednom se trenutku nije zalagala za odnošenje mozaika iz Rijeke, već je samo iskazala spremnost podržati i druge opcije ako vlasnik zgrade ne uspije s riječkim institucijama postići dogovor o zamjenskoj lokaciji.


– Novi vlasnici bivše pošte na Korzu od početka su nastupili vrlo korektno, iskazujući spremnost da financiraju premještanje mozaika. S time smo se suglasili, a naravno da smo bili spremni i sami prihvatiti donaciju i osigurati mozaiku adekvatan smještaj ako mu se u Rijeci ne pronađe odgovarajući prostor.


Komadanje mozaika


Iako se lani govorilo da nasljednici smatraju da bi se mozaik mogao prezentirati i u fragmentima, dijelom u Rijeci, a dijelom u Zagrebu, Ranko Murtić objašnjava da je taj prijedlog iznesen isključivo zbog prostornih ograničenja »H-objekta«.


– Radilo se o jednom ad hoc prijedlogu u situaciji kad se ispostavilo da u prostoru koji se tada jedini nudio nema dovoljno mjesta. Međutim apsolutno dijelimo stav konzervatora koji inzistiraju na cjelovitoj prezentaciji djela. Ne dolazi u obzir da ga komadamo – kaže Ranko Murtić.


Foto: V. KARUZA


Foto: V. KARUZA



Podsjetimo, agencija Tim nekretnine iz Zagreba u vlasništvu je Vinka Čilaša i Ivana Paraća, poznatijih kao vlasnika poduzeća Pan-Pek za proizvodnju pekarskih proizvoda i slastica. Oni su sredinom 2015. zgradu Hrvatske pošte na Korzu kupili za 5,6 milijuna eura, a lani su angažirali riječkog arhitekta Sašu Randića da ispita mogućnost preinake zgrade u prostor trgovačke namjene, odnosno robnu kuću za prodaju odjeće, poput Zare ili Varteksa. S obzirom na to da se mozaik ne uklapa u njihovu viziju budućeg uređenja prostora, vlasnici su iskazali spremnost da ga doniraju Fondaciji Murtić u Zagrebu i financiraju njegovo premještanje na drugu lokaciju, što su Murtićevi nasljednici prihvatili.


Upravo u to vrijeme organizirana je i peticija za očuvanje mozaika Ede Murtića na originalnoj lokaciji, koju je potpisalo više od tristo stručnjaka i građana, a Konzervatorski odjel donio je i rješenje o njegovoj preventivnoj zaštiti.


Kako bi spriječio da Murtićevo djelo završi u Zagrebu, ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj ponudio je mogućnost da se mozaik premjesti u novu muzejsku zgradu, »H-objekt« u »Benčiću«, što je podržala i Murtićeva supruga, slikarica Goranka Vrus Murtić.


Cjelovita prezentacija


Premda je stav Konzervatorskog odjela bio da mozaik treba zadržati zadržati na originalnoj lokaciji, pročelnica Konzervatorskog odjela Biserka Dumbović-Bilušić iskazala je spremnost razmotriti i tu opciju ako se dokaže da bi se u »H-objektu« mogla osigurati cjelovita prezentacija Murtićeve kompozicije te bolja vidljivost nego unutar robne kuće.


Prije konačne odluke ona je od projektanata prenamjene bivše pošte i »H-objekta« očekivala konkretne prijedloge prezentacije na objema lokacijama, ali ubrzo se ispostavilo da u »H-objektu« zbog prostornih ograničenja, a posebno zbog visine mozaika, nema uvjeta za njegovu prezentaciju. Tako je cijela priča zastala sve donedavno, kad je iznova zaprijetila opasnost da mozaik završi u Zagrebu, jer Grad u godinu dana nije ponudio alternativnu lokaciju.


Prema riječima Ranka Murtića, vlasnici bivše pošte na Korzu već su od Ministarstva kulture dobili suglasnost za njegovu demontažu, tako da je svaka rasprava o mogućem zadržavanju mozaika u interijeru buduće robne kuće isključena.


Konzervatorski odjel u Rijeci, prema riječima Nikoline Radić Štivić, zatražio je da mu se dostavi tehnička dokumentaciju za zahvat premještanja i privremene pohrane mozaika u muzejsku ustanovu, koju je Grad spreman osigurati u MMSU-u u Rijeci dok se ne steknu uvjeti za prezentaciju u novom prostoru.


To nam je potvrdila i pročelnica Konzervatorskog odjela Biserka Dumbović-Bilušić, uz napomenu da će odluka o trajnom smještaju, prezentaciji i koncepciji postava biti donesena na temelju preporuke Hrvatskog vijeća za kulturna dobra.


Vlasnik bivše pošte na Korzu spreman je snositi troškove strapiranja (skidanja) mozaika i smještaja u adekvatno izrađene spremnike za pohranu u Muzeju, dok će Grad Rijeka snositi trošak njegove prezentacije na novoj lokaciji. O kojim se iznosima radi nismo uspjeli saznati, jer dokumentaciju za postavljanje na novoj lokaciji tek treba izraditi, a u Gradu nemaju informaciju o troškovima koje će podmiriti vlasnik zgrade.