Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 4n
Sutra: 14° 14° 4n
14. listopada 2019.
Ispis članka: Punk nije mrtav, barem ne u Rusiji - Novi List

NoviList.hr

Punk nije mrtav, barem ne u Rusiji

Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

18. kolovoz 2012 18:02

Napisao: Zlatko Crnčec

Iz ovog što se dogodilo moglo bi se zaključiti da je punk, odnosno rock u širem smislu, relevantan još jedino u represivnim režimima. Dakle u državama gdje se još uvijek pazi na svaku izgovorenu riječ, gdje se i zbog krivo stavljenog zareza može završiti na robiji. 

Foto REUTERS

Ruska je sutkinja odrezala po dvije godine zatvora svakoj od članica punk banda Pussy Riot zbog toga što su prije šest mjeseci u crkvi Krista spasitelja u Moskvi otpjevale i snimile spot za pjesmu »Majko božja otjeraj Putina«. Riječ je o drakonskoj kazni za nešto što bi u bilo kojoj demokratskoj državi završilo na prekršajnom sudu. Iz ovog što se dogodilo moglo bi se zaključiti da je punk, odnosno rock u širem smislu, relevantan još jedino u represivnim režimima. Dakle u državama gdje se još uvijek pazi na svaku izgovorenu riječ, gdje se i zbog krivo stavljenog zareza može završiti na robiji. 

  Na zapadu su rock i punk odavno ili dio industrije zabave ili su potisnuti na krajnju marginu. Koliko je sve to daleko otišlo moglo se najbolje vidjeti na otvorenju ovogodišnjih Olimpijskih igara u Londonu. Organizator je naime predvidio da se prikaže presjek britanske popularne glazbe. I naravno tu se nisu mogli izbjeći Sex Pistolsi, jedan od ključnih bendova sedamdesetih. Oni su jedini slučaj banda koji je osvojio prvo mjesto na britanskoj top listi kojem je bilo zacrnjeno ime izvođača i naziv pjesme.

Naime Pistolsi su tada, baš kao i Pussy Riot danas udarili na samo srce establishmenta, na Boga i kraljicu. Pjesma o kojoj se radi bila je »God save the queen«, a u njoj se, među ostalim, moli Boga da spasi kraljicu i njen fašistički režim. Naravno, Britanija je ipak demokratska zemlja i zacrnjivanje na top listama bila je jedina konzekvenca koju su podnijeli članovi banda koji se vrlo brzo potom i raspao. Da bi sada dugovječna kraljica Elizabeta II. na otvaranju olimpijade morala odslušati i dio pjesme Sex Pistolsa. Istina, tračak subverzivnosti ipak je ostao, kraljica ipak nije morala odslušati pjesmu o sebi već jednu drugu, s jedinog oficijelnog studijskog albuma Pistolsa. 

   U samoj Hrvatskoj rock je odavno izgubio bilo kakvu društvenu relevantnost, ako ju je ikada i imao. Punk prvoborci s ovih prostora su se također ili odavno uključili u mainstream ili su se prestali baviti glazbom. Primjer za prvu tvrdnju je recimo Prljavo kazalište. Njihov prvi album sa samog kraja sedamdesetih pravo je malo remek djelo punk rocka, a isti je sastav kakvih tridesetak godina kasnije nažalost tek klasičan kič stadionski band na hrvatski način. 

  I na kraju, možda je činjenica da rock na zapadu više nije društveno relevantan na neki način i dobra. Rock je od svog početka pa do danas naime rušio brojne društvene tabue, od seksualnih pa do političkih, pa bi to moglo značiti da da zabranjene teme više ne postoje, i da su društva postala slobodna. Ili je ipak možda riječ o tome da se time da je sve dopušteno reći, ili barem stvarnjem dojma da je tome tako, obesmišljava kritiku onoga što je zasigurno vrijedno kritizirati.

Možda bi neki rekli da je Putin sa svojom sirovom represijom tu čak i iskreniji, ali dvije godine robije koju su fasovale ruske punkerice ipak su nešto oko čega svako takvo pametovanje treba prestati. A početi pokušaji da se cure ipak spasi od toga da sljedeće dvije godine provedu po zatvorima.