Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 3
Sutra: 11° 11° 3
27. siječnja 2020.
Ispis članka: Kaptolski farizeji - Novi List

NoviList.hr

Kaptolski farizeji

Zlu ne trebalo Denisa Romca

7. travanj 2018 20:50

Napisao: Denis Romac

Kaptolski farizeji

Kad su šatoraši svojedobno stigli na Markov trg rušiti vladu Zorana Milanovića, tamo ih je od policije zaštitio pater Ike Mandurić. Otvorio im je vrata crkve sv. Marka ispriječivši se između njih i specijalaca. Šatoraši su i inače uživali snažnu potporu Crkve, a pamtimo i kako je šator svojedobno posjetio i blagoslovio i kardinal Bozanić.
Ne podržava Crkva samo šatoraše. Nije tajna da biskupi otvoreno podupiru i niz konzervativnih udruga i stranaka, poput Hrasta, U ime obitelji i Vigilare, koje ne uživaju samo idejnu, nego vjerojatno i materijalnu potporu Katoličke crkve. Stvarno ili virtualno, biskupi su prisutni na svim konzervativnim marševima i prosvjedima što su ih konzervativne udruge organizirale u posljednje vrijeme.

Zanimljivo je, međutim, da je ista Crkva koja nesebično i nekritički podržava sve koji se bore za konzervativne ideje, totalno ignorirala hrabrog Riječanina Sašu Pavlića, koji je s križem – simbolom Kristova mučeništva – stigao na Markov trg. Ovdje valja priznati da su Pavlića ignorirali i drugi, političari i građani, jer se na Markovu trgu tog četvrtka okupilo samo stotinjak ljudi. Izostanak Crkve bio je ipak osobito upadljiv. Na Markovu trgu ovaj put nije bilo patera Ike da izranjavanom Pavliću otvori crkvena vrata i pruži utjehu, kao što tamo nije bilo ni Željke Markić i Vice Johna Batarela, inače gorljivih klerikalaca.

Mediji bliski Katoličkoj crkvi također su bojkotirali Pavlića. Njegov prosvjed zbog činjenice da je Vlada pronašla stotine milijuna eura za kupovinu borbene eskadrile, a nema novac za lijekove za teško bolesnu djecu, za njih nije bio dovoljno izazovan. Štoviše, pojedini konzervativni mediji, kada više nisu mogli ignorirati Pavlića, odlučili su ga otvoreno napasti. Kako Riječanin s križem očito ne pripada njihovom ideološkom miljeu, i kako nije instrumentaliziran od strane njihovih udruga, odlučili su ga »prokazati« kao nekoga koga su »ljevičarski mediji« iskoristili za napad na vlast »bez ikakve ozbiljnosti i rezona«.

Pitanje što bi se moglo napraviti s gotovo pola milijarde eura, koliko će Hrvatska odvojiti za borbene avione, za naše konzervativce nije relevantno pitanje. Nije im važno što bi se, recimo, tim novcem moglo riješiti ne samo pitanje teško bolesne djece koja za liječenje trebaju skupe lijekove, nego i, recimo, otplatiti polovica duga hrvatskog zdravstva.
Pavlićev hod za život – jer ovo je stvarni hod za život i za prava bolesne djece, a ne ona manifestacija Željke Markić i njezinih istomišljenika – nije zainteresirao Crkvu i klerikalne udruge. Dok Pavlića zanima rješavanje stvarnih problema ovog društva, oni se bave ideologijom i nametanjem te ideologije cijelom društvu. Njih zanimaju »problemi« kao što su prava LBGT zajednice, žena, Srba i manjina, izbjeglica... Jednostavnije kazano, naše konzervativce ne zanima širenje prostora slobode, nego njegovo sužavanje. Oni će se mobilizirati samo kada je, recimo, riječ o zabrani pobačaja, jer za prava »nerođene djece« oni su uvijek spremni neumorno marširati, no kada se radi o pravima bolesne djece, oni – naši vrli konzervativci i hrvatski biskupi – ostaju slijepi i gluhi. Zato samo da je uspio raskrinkati njihovo farizejstvo, hrabri Riječanin s križem učinio je veliku stvar.