Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. listopada 2019.
Ispis članka: Hrvatska uopće ne treba ministra branitelja - Novi List

NoviList.hr

Hrvatska uopće ne treba ministra branitelja

Zlu ne trebalo Denisa Romca

16. ožujak 2016 12:42

Napisao: Denis Romac

Arhiva NL

Dobro to što još nemamo proračun, što nova vlast još uopće nije formirana, što javnim kompanijama još uvijek upravljaju SDP-ovi i HNS-ovi kadrovi, ali kako smo uopće preživjeli to što već mjesec i pol dana nismo imali ministra branitelja?!? Ako je suditi po većini hrvatskih medija, pogotovo onih koje krasi državotvorni diskurs, ne samo sudbina branitelja, nego i sudbina države visjela je o niti jer je  HDZ-u tek iz trećeg pokušaja  pošlo za rukom svog čovjeka instalirati u »svoje« ministarstvo. 

Iako je istina, dakako, posve drukčija. Ništa se, naime, Hrvatskoj nije dogodilo bez ministra branitelja, pogotovo ne braniteljima, koji su i bez ministra branitelja na vrijeme dobili sve svoje doznake, a to je ujedno i glavni posao ovog ministarstva. Štoviše, bizaran kandidacijski postupak u ovom slučaju, osim što je ponovno razotkrio dubinu provalije između premijera Tihomira Oreškovića i glavnih koalicijskih partnera, Mosta i HDZ-a, užasno je zakomplicirao i produljio izbor ministra, dok to na drugoj strani uopće nije ugrozilo funkcioniranje svih službi koje skrbe za branitelje. Istina, Ministarstvo branitelja dobilo je nešto manje novca u proračunu, ali samo zato jer je Ministarstvo financija naložilo da proračun mora biti u okvirima izvršenja prošlogodišnjeg. 

U ovom interregnumu za taj posao zadužena je Vesna Nađ, zamjenica bivšeg ministra Freda Matića, no riječ je o osobi koja je i prije Matića bila ključna osoba u tom ministarstvu i vjerojatno se baš ništa ne bi dogodilo kada bi ona taj posao nastavila raditi i ubuduće, premda se i ona, kao SDP-ovka, našla na meti šatoraša iz Savske, koji su uz ostavke ministra Matića i njegova pomoćnika Bojana Glavaševića tražili i njezinu ostavku. Sve ovo upućuje na samo jedan zaključak: institut skrbi za branitelje valja depolitizirati i profesionalizirati, a Ministarstvo branitelja ukinuti kao posebno ministarstvo i njegove službe pripojiti nekom srodnom ministarstvu, najbolje socijalne skrbi, premda se jedan manji i militantniji dio braniteljske populacije tome protivi. Branitelji u Hrvatskoj, naime, nisu više političko pitanje, budući da nijedna od glavnih političkih stranaka u zemlji, ni SDP ni HDZ, ne dovode u pitanje njihova prava. 

To se već jednom dogodilo. Nakon pobjede 2003. Ivo Sanader ukinuo je  ministarstvo branitelja, pripojivši braniteljski resor Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. I tada se nitko nije bunio, nije čak bilo ni javne polemike. Braniteljske udruge bile su zadovoljne. 

No Zoran Milanović vratio je braniteljima zasebno ministarstvo, sve dok prošle godine ispred sjedišta ministarstva u Savskoj nije osvanuo šator u kojem su stigli oni koji su došli po svoje, smatrajući da im ministarstvo pripada temeljem njihovih zasluga, te da oni imaju pravo odrediti tko će ga voditi. HDZ je prilično otvoreno manipulirao tim prosvjedom, pokušavši ga iskoristiti za rušenje legalne vlasti. Stoga je upravo HDZ najodgovorniji za politizaciju braniteljskog pitanja, čime je najviše naškodio samim braniteljima. Dva desetljeća nakon rata branitelji napokon moraju postati veterani, nezainteresirani za to koja stranka trenutačno vlada Banskim dvorima.