Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Ispis članka: Sprdnja od sprdnje - Novi List

NoviList.hr

Sprdnja od sprdnje

Trafika Predraga Lucića

10. siječanj 2017 22:59

Napisao: Predrag Lucić

Navodno je u hrvatskim medijima zavladala prava epidemija sprdnje s Grabar-Kitarović, Plenkovićem i Oreškovićem, kojima domaći jalnuši zavide zbog uspješnih karijera u inozemstvu. Imaju li ti posprdni opinion makeri ikakve šanse da dostignu ozbiljnu konkurenciju?

Tihomir Orešković je za svoj narušeni public image okrivio "glasne snage koje imaju pristup medijima" / Foto P. MAČEK/PIXSELL

Zašto se sprdaju s Plenkovićem, Grabar-Kitarović i Timom? – vrisnuo je naslov u nedjeljnom Večernjaku. A onda nam je kolumnist Davor Ivanković lijepo objasnio zašto se "dobar dio sloja tzv. opinion makera" ovih dana poduhvatio slojevitog pisanja o predsjednici Republike, te o bivšem i sadašnjem premijeru, po principu "red sprdnje s Oreškovićem, pa red sprdnje s Grabar-Kitarović, pa onda s Plenkovićem, pa opet ispočetka".

Po mišljenju Večernjakova opinion makera, radi se o – evo da niste pogodili! – hrvatskom jalu. O onom jalu "kojim su u povijesti Hrvati uvijek iznova lupali i lupetali po svima onima koji su se izdigli iznad nacionalnog prosjeka i, ne daj Bože, postigli nešto i izvan granica Hrvatske".

Pa se sada hrvatski jalnuški diletanti obični domaći, eto, sprdaju i s gorespomenutim altruistima koji su – odlučivši se angažirati za dobrobit Nezahvalne Naše – "napustili svoja, za hrvatske uvjete, basnoslovno dobro plaćena radna mjesta i pristali nastaviti raditi u Hrvatskoj za puno manju plaću". Sprdaju se, eto, sa svjetski priznatim menadžerima i činovnicima koji su "izvanredni u svojim profesijama" i koji mogu "bez obzira na tijek svojih političkih karijera u Hrvatskoj, i ubuduće nastavljati svoje međunarodne karijere".

Jučer je jedan od lociranih objekata javne sprdnje – Tihomir Tim Orešković – u razgovoru s Večernjakovim opinion makerom Ivankovićem iznio svoje tumačenje posprdnih napisa u kojima ga se proziva da je, zbog ljetovanja u državnim rezidencijama i korištenja usluga tjelesnih čuvara na državnoj plaći prigodom traženja posla u Amsterdamu, razočarao javnost koja ga ranije nije doživljavala kao arogantnog potrošača dužnosničkih privilegija.

Orešković je za svoj narušeni public image okrivio "glasne snage koje imaju pristup medijima, a koje omalovažavaju i šire nepovjerenje građana te u konačnici dovode u pitanje smisao postojanja institucija koje trebaju biti stupovi društva, pa čak i same države", optuživši "čak i one koji se financiraju iz državnog proračuna" da im "nedostaje poštovanje za institucije države".

Zavapio je bivši premijer za "društvenim konsenzusom oko toga da svoju državu i njezine institucije počnemo cijeniti i poštovati više, pa makar zbog toga što su naše, hrvatske, jer nitko drugi, osim nas Hrvata i hrvatskih građana, to neće uraditi". I tim je riječima Tim zapravo razoružao sve posprdljivce.

Jer ako je ono što su on i njegova Vlada za svoga nedovoljno kratkog mandata uspjeli napraviti – od blamiranja izborom barakaša Crnoje za ministra, preko iživljavanja nad hrvatskom kulturom i miniranja reforme školstva, pa do paralegalnih imenovanja kojekoga koječime u periodu tehničkog obnašanja vlasti – primjer poštovanja države i njezinih institucija, onda je svako daljnje sprdanje prozvanih "glasnih snaga", kako s državom tako i s državnim institucijama, više nego izlišno. Ma koliko se prokazani opinion makeri trudili, neće im poći za rukom da se s državom sprdaju tako nemilice kao što to uspijeva samim državnim institucijama i njihovim najvišim predstavnicima.

Može se Večernjakov opinion maker zgražati nad svima koji se sprdaju s predsjedničinim novogodišnjim putovanjem u Sjedinjene Američke Države, ali nitko od tih jalnuša ni u najrazuzdanijim pošalicama na račun "turistkinje usnimljene pred ogradom Bijele kuće" ne može dosegnuti umijeće sprdnje kakvo je demonstrirao novinar koji je, pokušavajući javnosti objasniti stvarni karakter leta Kolinde Grabar-Kitarović preko Velike bare, izvijestio kako se "ne radi o službenom putu", ali da taj put "nema ni karakteristike potpuno privatnog posjeta". I kako hrvatska predsjednica putu u SAD "nije dala službeni karakter" eto samo zato što je znala da će njezini sastanci sa suradnicima novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa – zbog toga što njegova administracija još nije službeno oformljena – biti "neformalni, dakle poluprivatni".

Novinar koji je objavio te seriozne informacije o poluneslužbenom a poluneprivatnom posjetu naše državnice nekim građanima SAD-a, zove se Davor Ivanković. Gle čuda – baš kao i onaj Večernjakov opinion maker koji je opleo po "dobrom dijelu sloja tzv. opinion makera" poradi njihova neumjesnog sprdanja s Kolindom Grabar-Kitarović, Tihomirom Oreškovićem i Andrejem Plenkovićem.

A kad je već spomenuo i sadašnjega premijera, red je da na koncu uputimo dobronamjeran savjet svim brbljavcima koji misle da se mogu tek tako sprdati s "briselskim ćatom" i kako li još sve ne nazivaju predsjednika Vlade.

Poštovana gospodo, dok ne smislite bolji štos od onog premijerova novogodišnjega – gdje se kaže kako će Hrvatska "financiranjem otkupa cjelokupnog MOL-ova udjela u Ini kroz inicijalnu javnu ponudu dionica HEP-a, osigurati potpunu kontrolu nad obje bitne energetske kompanije" i kako će time "hrvatski građani dobiti priliku kupnje visokokvalitetne dionice, odnosno priliku da sudjeluju u rezultatima daljnjeg rasta i razvoja tih kompanija" – nemojte ni pomišljati na sprdnju s Plenkovićem.