Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
28. siječnja 2020.
Ispis članka: Vela Gospo, spasi škver - Novi List

NoviList.hr

Vela Gospo, spasi škver

Komentar

16. kolovoz 2018 17:01

Napisao: Tihana Tomičić

Bez obzira na to koje je vlasništvo »Uljanika«, to jest posao za Vladu, i vrijeme je da se premijer i ministri vrate s godišnjeg odmora i počnu djelovati. To nije stvar koja trpi odgodu. Jer s plaćom se ujutro ide po kruh i mlijeko. A bez nje se pakiraju koferi za Monfalcone. Pritom, radi se o ukupno čak 4.300 zaposlenih u Uljanik grupi

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Hoće li se Vela Gospa Trsatska »ukazati« nad riječkim brodogradilišem i uslišiti molitve trećemajaca, i podariti im plaću koja kasni već treći dan, ili su ih nebesa već napustila i mogu početi tražiti posao u Italiji ili Njemačkoj, vidjet će se danas. Ali tisuće zaposlenih u kvarnerskoj i istarskoj brodogradnji definitivno su postali žrtve bespuća briselskih hodnika, gdje se kuha plan restrukturiranja, kuha i ne stiže, a za to vrijeme, kako kaže uprava Uljanika, »može biti poteškoća s likvidnošću«.

Pitanje je hoće li se uprava te tvrtke pred Gospom ikada ispovijediti za svoje grijehe učinjene riječju, mišlju i svojim djelom, a jednako tako i Vlada svojim propustom, ali ako danas plaće u »3. maju« i »Uljaniku« ne budu isplaćene, tada će smrtovnica domaćoj brodogradnji doista biti i službeno potpisana.

Pred vratima je štrajk, a ono što je za radnike najgore, to je činjenica da ne znaju svoju dalju budućnost. Bez plaće se vjerojatno i može izdržati još koji dan, ali trećemajci ne znaju što ih čeka u idućim mjesecima.

A kad »3. maj« kihne, zatrese se Rijeka. Sjedimo li svi zajedno na tempiranoj bombi? Što ako dvije tisuće ljudi u Rijeci ostane bez posla i plaća, što će tada od Rijeke ostati. Tada nam ni sto EPK-ova neće moći pomoći.

U ostatku Hrvatske, gdje obično razumijevanja za troškove brodogradnje baš i nema, jer kontinentalni duh teško može shvatiti što je vrijednost »škvera«, ovoga puta kriza u »Uljaniku« i posredno »3. maju« naziva se novim Agrokorom.

Svima je jasno koji je razmjer ove krize i Vlada će morati učiniti svoje da se briselski birokrati probude iz ljetnog sna i konačno riješe plan restrukturiranja, bez kojeg jednostavno nema pomaka.

Bez obzira na to koje je vlasništvo »Uljanika«, to jest posao za Vladu, i vrijeme je da se premijer i ministri vrate s godišnjeg odmora i počnu djelovati. To nije stvar koja trpi odgodu. Jer s plaćom se ujutro ide po kruh i mlijeko. A bez nje se pakiraju koferi za Monfalcone. Pritom, radi se o ukupno čak 4.300 zaposlenih u Uljanik grupi.

Ne može sve počivati samo na »deus ex machina« odabranom strateškom partneru, tvrtki Kermas i Danku Končaru, koji je jednom već uskočio financijskom injekcijom Uljaniku, a kako se čini spreman je to i ponovo učiniti, najprije s 12, sada s još 16 milijuna eura.

Njegov je interes da se djelatnost održi legitiman, a planovi veliki, no Europsku komisiju i Bruxelles ne može požurivati on – to je posao Vlade.

Jedino što zvuči kao obećavajuća vijest u cijeloj ovoj otužnoj priči jest neslužbena najava iz Vlade da bi jedna od njezinih sjednica, uz  Hvar, mogla sredinom rujna biti održana u Puli.

Premijerov PR ne bi igrao na tu kartu ako slijedi potonuće Uljanika, tada bi od Pule vjerojatno radije pobjegao i zaobišao je u širokom luku. To je zrno nade da je lobistički posao ipak pri kraju i da, možda, novi plan restrukturiranja uz ulazak privatnog kapitala strateškog partnera, ipak donosi i nastavak proizvodnje i isplatu plaća na duže staze.
Ali do sredine rujna treba preživjeti.