Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Ispis članka: TIHANA TOMIČIĆ Što je Škori ovo trebalo... - Novi List

NoviList.hr

TIHANA TOMIČIĆ Što je Škori ovo trebalo...

Komentar

22. lipanj 2019 20:47

Napisao: Tihana Tomičić

Foto Miranda Cikotic/PIXSELL

Što je meni ovo trebalo - to nije, doduše, pjesma Miroslava Škore, nego Željka Bebeka, ali skoro da bi mogla biti primjenjiva na kandidaturu koja je jučer najavljena, a u nedjelju bi mogla biti formalizirana, kada Miroslav Škoro putem društvenih mreža potvrdi da i on ide u borbu za Pantovčak.
Mnogi se pitaju zašto bi Škoro iz komforne zone pjevača, poduzetnika, predavača na nekim veleučilištima i, naprosto, celebrityja, sada htio osjetiti okus poraza na izborima za Pantovčak.
Još je veća dilema zašto nije pričekao da se vidi rasplet oko aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njenih mogućih funkcija u vrhu EU-a, što je ipak top priča ovih dana. Ako je Kolinda Grabar-Kitarović odgodila formalnu kandidaturu za svoj drugi mandat minimalno do Oluje, nadajući se ipak da bi joj s briselskog neba u krilo mogla pasti čast poput šefovanja europskom vladom, možda je i Škoro mogao pričekati. Imaju isto biračko tijelo, pucat će istim temama i međusobno si izbijati glasove, pa bi bilo logično da se međusobno osluškuju. Evo, čak se već neslužbeno saznaje da Škoro neće biti, suprotno očekivanjima, nikakav desni radikal, već da će se štoviše distancirati od krajnje desnice i da će jedna od njegovih prvih poruka biti da ga ne zanima nikakav Drugi svjetski rat, sve te podjele na ustaše i partizane, nego da će krenuti s tezom da je za njega Drugi svjetski rat završio 9. svibnja 1945. godine i da se time dalje ne namjerava baviti.
No, to je dilema samo za lakovjerne. Škorina kandidatura, naime, bila radikalno desna ili deklaratorno distancirana od ove najcrnje frakcije HDZ-a koja faktički stoji iza nje, ipak ima samo jedan cilj: uzeti dio glasova Kolindi Grabar-Kitarović. Vjerojatno je Škoro, kao ne-političar, onaj čovjek koji je spreman sudjelovati u takvoj utrci, svjestan da je osobno može i izgubiti, i preuzima taj rizik na svoj lik i djelo. No, ljudi koji iza njega stoje, a to su rashodovani Kolindini suradnici Mate Radeljić, notorni Velimir Bujanec i slični, imaju samo jedan cilj - naštetiti predsjednici Republike koja ih je otpisala. To je njihov motiv, namjera, program i cilj. A Škoro je, kao kandidat koji uživa opću popularnost u dijelu biračkog tijela, kao duhovit čovjek, kozer, a istovremeno i intelektualac i čovjek koji je vidio nešto svijeta, idealan profil za te desne »stratege«. On je jednom već bio u politici u Saboru 2007. godine, odakle je sam svojevoljno otišao, pa potom 2008. kao HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Osijeka, što također nije prošlo, i mada očito ima politički eros u sebi, spreman je i kao javna osoba »poigrati« se ovom kandidaturom, pa ako prođe, prođe. Ako i ne prođe, svijet neće propasti za njega. Nastavit će pjevati.
Sigurno je svakako da će u kampanji biti zanimljiv jer je elokventan i duhovit tip, a i ikona je hrvatske desnice i Slavonije, odmah iza Thompsona. Dapače, svojim kulerstvom mogao bi na nekim zamišljenim sučeljavanjima prilično iritirati ne samo Kolindu, nego i Milanovića i sve ostale, pa svakako može samo pridonijeti živahnom folkloru predizborne kampanje.
Ima li šansu i pobijediti? Neki misle da ima, a među takvima su sigurno i oni koji danas vode HRT, gdje ga evidentno protežiraju, pa mu prostora za promociju neće nedostajati. No, svi znaju tko iza njega stoji – bijesni Mate Radeljić i neukusni Bujanec. Stoga, ma koliko lik bio simpatičan, i birači HDZ-a i birači ljevice jako dobro znaju što im je činiti.
Naravno, osim ako se nešto bitno ne preokrene, ako Kolinda ne ode s hrvatske scene i ako ga u međuvremenu HDZ ne »udomi«, o čemu ovih dana pišu brojni desni portali.
To vjerojatno nije realno, jer Andrej Plenković danas vodi jedan drugačiji, moderniji HDZ, ali ako je Bernardić mogao kandidirati Milanovića za mir u kući, tko kaže da i Plenković na kraju ne može zapjevati: »Ne dirajte mi ravnicu«?!