Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 2n
Sutra: 7° 7° 2n
29. siječnja 2020.
Ispis članka: TIHANA TOMIČIĆ Murganić, odlazi! Smjena ravnateljice Centra za socijalnu skrb nije dovoljna - Novi List

NoviList.hr

TIHANA TOMIČIĆ Murganić, odlazi! Smjena ravnateljice Centra za socijalnu skrb nije dovoljna

Politika na trapezu

2. ožujak 2019 09:30

Napisao: Tihana Tomičić

Premijer mora pod hitno smijeniti ministricu Murganić, a centrima za socijalnu skrb jasno reći da je jedina prihvatljiva praksa udaljavanje nasilnih očeva iz obitelji i zabrana pristupa djeci

Foto Marko Prpić / PIXSELL

Ako postoji nešto što je gore od hrvatskog pravosuđa, to su centri za socijalni rad. Oni su bliže živim ljudima, a još mnogo neefikasniji od sudova. Naravno, pod uvjetom da su ljudi još živi. A samo puka sreća zadržala je još na životu četvero djece koje je njihov povampireni otac na Pagu bacio s balkona na goli beton.

Ministrice Murganić, smjena zadarske ravnateljice centra za socijalnu skrb neće biti dovoljna.

»Teški propusti« centra u Zadru ujedno su i teški propusti svih odgovornih u ovoj državi. A u prvom redu ministrice. Ovaj slučaj je previše strašan da odgovornost ne bi podnijela i prva osoba u sustavu socijalne skrbi, a to je ministrica. Da se prije slučaja na Pagu nije zaredao još cijeli niz drugih, sličnih, možda bi za ministricu i bilo opravdanja. Ali ovako nema.

Ako je nedavno dijete svjedočilo kako otac utegom tuče majku želeći dijete oteti i odvesti u Osijek, ako je u Trilju 14-godišnji dječak nožem ranio svoju majku, ako je u Zagrebu nedavno djevojčica kroz prozor bježala od svog pomahnitalog oca, tada Pag nije iznimka, nego pravilo. Ako centri za socijalnu skrb tek nakon tragedija i naknadnih inspekcija bilježe »teške propuste«, tada je odgovornost na ministrici, a ne samo na pojedinim ravnateljima.

Svi navedeni slučajevi imali su »povijest bolesti« – sva djeca koja su doživjela nasilje od strane svojih očeva već su ranije bila uvedena u evidencije centara, a niti jedan otac nije imao zabranu prilaska. Što to govori? Taj sustav treba temeljito resetirati. On je potpuno neefikasan i nakaradan. Žena u Zagrebu, čiju je djecu bio napao bivši suprug, sada spava sa sjekirom pored vrata kako bi sama štitila svoju djecu od oca, koji je uz to bivši policajac. Jasno je da otac onda ima i pištolj. Ali nema i zabranu prilaska. Žena na televiziji javno izjavljuje kako zna će je ubiti, kad tad, jer ga je javno prokazala štiteći svoju djecu. Gdje je sad inspekcija?

Na jednoj je strani u ovoj priči činjenica da živimo u društvu bez nade, s ljudima bijedne i nesigurne egzistencije, obiteljima gdje muškarac ne radi ili radi izrazito slabo plaćene poslove, a majka je nezaposlena i kući rađa djecu. Takvo društvo rezultat je činjenice da je politika do kraja srozala svaki moralni kriterij.

Gotovo nijedan političar optužen za korupciju nije dobio osuđujuću presudu, mada je riječ o milijardama kuna. Hrvatska je na moralnom dnu, to je zemlja u kojoj se dječaci od 9 godina međusobno mlate na školskim hodnicima, a najave prijetnji potpuno se zanemaruju u institucijama, u školama. Sustav na ništa ne reagira. Samo čeka tragediju.

Istodobno, imamo izuzetno siromašnu državu, kojoj bi vjerojatno trebale milijarde kuna da reformira tako neefikasan sustav centara socijalne skrbi i nema nikoga tko bi u to krenuo. Kao niti u ijednu reformu u Hrvatskoj. Nula. Samo čekanje novog užasa.

U takvoj situaciji, gdje su novi zločini prema djeci ili ženama samo pitanje trenutka, a novca i kadra za brzu reformu nema, postoji samo jedan način da se nešto promijeni: politička volja. Premijer mora pod hitno smijeniti ministricu Murganić, a centrima za socijalnu skrb jasno reći da je jedina prihvatljiva praksa udaljavanje nasilnih očeva iz obitelji i zabrana pristupa djeci.

Točka.