Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Ispis članka: Kokice će nam prisjesti - Novi List

NoviList.hr

Kokice će nam prisjesti

'Ladovina Ladislava Tomičića

13. kolovoz 2017 07:00

Napisao: Ladislav Tomičić

Foto S. Drechsler

U Hrvatskoj se Hrvatska voli do neba, kušin je svakom drugom čoviku stina, zastava i grb su svetinje poput mošti i raspela. O Hrvatskoj se u Hrvatskoj pjevaju pjesme, za Hrvatsku se u Hrvatskoj živi, ali što se države tiče – njoj se ne vjeruje ni koliko je crno pod noktom. Država je tu da pljačka i otima, država je neprijatelj, država - to su bijeli ovratnici, politička prepucavanja, laž, mito, korupcija, »uhljebništvo« na svim razinama. Tako se u Hrvatskoj razmišlja o Hrvatskoj. U takvim okolnostima lutamo, od nemila do nedraga, sigurni samo u jedno: da Hrvatska treba živjeti vječno i da državu treba što prije likvidirati. Ovo je misao vodilja u pravedničkom i obrambenom ratu protiv uhljeba, poreza, institucija, sustava, države. Svakih nekoliko mjeseci taj rat ponudi novu veliku bitku. Tako je stigao i Porez na nekretnine. S jedne strane država, s druge organizirani građani predvođeni Pernarom, Sinčićem, Huićem i sličnim vojskovođama. Da se ne zaboravi: neoliberali okupljeni u udruzi Lipa organizirali su potpisivanje peticije protiv poreza na nekretnine, dok su sljedbenici Živog zida, tradicionalno jaki na društvenim mrežama, udarili s druge strane, šireći propagandni materijal s ciljem angažmana čiji bi krajnji ishod imao biti raspisivanje referenduma. Kad je tradicionalno slaba, konfuzna i disfunkcionalna država najavila da će porez odgoditi, ove dvije skupine - smiješne i potencijalno vrlo štetne u isti mah - stale su se prepucavati čija je zasluga što poreza na nekretnine za dogledno vrijeme neće biti. S jedne strane podanici burzovnih vračeva i poduzetnika specijaliziranih za mužnju državne sise, a s druge vojska Ivana Pernara i Vilibora Sinčića. Zaista, situacija za kokice.

U ovom »nadideološkom sukobu« napokon je udario junak na junaka. Niti ove iz Živog zida zaboli uho za argumente bulumente neoliberala, niti sljedbu burzovnih mešetara i zlatoustih poduzetnika zaboli uho za ono što ima reći Živi zid. I jedni i drugi su pobjednici pred velikim zlom – državom, koju će, samo ako budu imali malo sreće, uskoro u potpunosti poraziti i uzeti pod svoje. I u jednom i u drugom taboru slave. Kod pitanja tko ono ima (naj)veće zasluge za pobjedu nad zmajem-državom redovito dođe do koškanja. Liberali tvrde da su ovi iz Živog zida bezobrazni, Živi zid odgovara gerilskim akcijama rušenja facebook profila liberalnih medija. Vrlo zabavno. Opet kokice.

Međutim, kad uzmete u obzir da o tom nesretnom porezu na nekretnine šira javnost ne zna ništa osim onog što joj kažu ove dvije suprotstavljene struje, kokice bi vam mogle zapeti u grlu. Imamo li na umu da široka javnost državu uglavnom vidi kao mašinu za otimanje, jasno je da »lipe« i »živi zidovi« u tom bazenu mogu naći više nego solidan broj mušterija koje će kupiti maglu. Na koncu, na tom valu Živi zid postao je treća politička snaga u zemlji, a neoliberalni šamani - savjetnici najviših državnih dužnosnika. U isto vrijeme, relevantnog glasa koji bi priliku s Porezom za nekretnine iskoristio da kaže nešto o progresivnom oporezivanju ili o porezu na luksuz, što je smjer u kojem bi između ostalog morao ići i porez na nekretnine, naprosto nema.

Ljudi koji upravljaju državom očigledno ne namjeravaju zagovarati takvu poreznu politiku, jer i same su eksponentni ili dio struktura koje borbu za bolji životni standard, društvenu solidarnost i slične trice nemaju na svojoj mapi.

A porez na stanove u vlasništvu banaka, luksuzne jadranske rezidencije bogatih poduzetnika, nebrojene nekrenine u vlasništvu Crkve i slično vrlo bi se dobro mogao iskomunicirati sa širokom javnošću. Ovakvoj državi to ne pada na pamet. Ovakvoj državi stalo je da otkine što više, jer rupe u proračunu zjape kao gladna usta. Zato su vladajući naumili oporezivati čak i garaže. Država se u ovom, kao i brojnim drugim slučajevima, zaista predstavlja kao mašina za otimanje. Nastojeći uzeti što više, ona ne nudi ništa, nikakvu ideju o boljem životu zajednice ili bilo čemu što bi je predstavilo u boljem svjetlu. Neoliberalima i Pernarovcima to očito odgovara, jer nudi širok prostor za djelovanje. Međutim, za građane u državi gdje se ove dvije struje, ili barem jedna od njih, uspiju nametnuti kao važne – nema dobrih vijesti. Većina će biti na šteti i zbog ideja koje nude tržišnu džunglu, u kojoj svako grabi kako i koliko može, i zbog mutnih vizija što ih nude Pernar-Sinčićeva i sljedba.