Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
8. prosinca 2019.
Ispis članka: HDZ teško diskreditira predsjednicu, Jandroković tvrdi da je bila Radeljićeva lutka na koncu - Novi List

NoviList.hr

HDZ teško diskreditira predsjednicu, Jandroković tvrdi da je bila Radeljićeva lutka na koncu

Piše Dražen Ciglenečki

24. prosinac 2018 12:38

Napisao: Dražen Ciglenečki

Jandroković je, dakle, branio predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović na način da ju je prikazao kao potpuno nesamostalnu osobu, koja je bila talac svog demonskog savjetnika Radeljića

Foto Pixsell

Jedna je od većih i potrebnijih političkih vještina procjena odjeka vlastitih riječi. Političari moraju znati anticipirati kako će njihove izjave biti shvaćene  u javnosti, da se, u najgorem slučaju, ne bi dogodilo da se njihove riječi naposljetku ne okrenu protiv njih samih.

Nije to lako. Zoran Milanović je u poplavljenoj Gunji na posve normalan i prostojan način izrazio razumijevanje za probleme gospođe koja mu se žalila da joj se kuća sporo sušila. Prisjetio se da je njemu samo cijev pukla, a da mu je stan svejedno dugo bio vlažan. 

Ništa u Milanovićevom obraćanju dotičnoj ženi nije bilo sporno, ali su ga mediji nemilosrdno napali za nedostatak empatije. Tako su protumačili tu njegovu izjavu, što znači da je Milanović ipak pogriješio. Jer, stvar je uvijek isključivo u percepciji. 

Podrivaju vlastitu poziciju

Ima u Hrvatskoj i puno slučajeva kad političari uopće ne razumiju da argumentima koje iznose zapravo podrivaju vlastitu poziciju. Nedavno je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić štitio Zdravka Marića i negirao da bi on trebao podnijeti ostavku zato što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo da je ministar financija povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti. Pritom je mahao podatkom da je Povjerenstvo presudilo protiv 13 Milanovićevih ministara, a da niti jedan nije zbog toga napustio Vladu.

Zaboravio je siroti Bačić da je na čelu tog tijela tada bila Dalija Orešković i da je stav HDZ-a da je ona rospija koja je politizirala Povjerenstvo i koristila ga kao sredstvo borbe protiv njegove stranke. Ali, Bačić nikad nije isijavao naročitom političkom inteligencijom.

Za glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića se, pak, ne bi se moglo reći da je skroz nepromišljen. U današnjem je HDZ-u predsjednik Sabora među rijetkim ljudima koji su u stanju sročiti tri suvisle političke rečenice. No, Jandroković također ima istupa koji izazivaju debele upitnike. Takav je njegov svježi komentar smjene predsjedničinog savjetnika na unutarnju politiku Mate Radeljića.

Žurio i zbrzao

Možda je posrijedi bilo blagdansko raspoloženje, možda je Jandroković morao u nedjelju obaviti posljednji predbožićni shopping, pa se žurio i zbrzao tu izjavu prije nego što ju je razaslao medijima. Možda bi ona, da je imao dovoljno vremena da je artikulira, bila sasvim drukčija. Međutim, sada je kasno, njegove nevjerojatne teze su pred nama i moramo ih iščitavati.

Jandroković je, dakle, branio predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović na način da ju je prikazao kao potpuno nesamostalnu osobu, koja je bila talac svog demonskog savjetnika Radeljića.

"Navedeni je savjetnik bio taj koji je poticao sukob između predsjednika Vlade, Vlade i predsjednice države, sada postaje jasno da sukobe nije inicirala Vlada niti HDZ, nego da je to bila jedna osmišljena politika koja je željela izazivati stalne sukobe i napetosti između predsjednice i Vlade odnosno premijera", objasnio je Jandroković ulogu koju je Radeljić imao na Pantovčaku.

On Grim, ona Théoden

Smijenjeni savjetnik je, uvjeren je Jandroković, gurao predsjednicu u konflikte s Vladom. Da se razumijemo, nije Jandroković načelno protiv sukoba između Vlade i predsjednice Republike. Štoviše, jako je podržavao Kolindu Grabar-Kitarović dok je napadala Milanovićevu vladu i prijetila da će banuti u Banske dvore i lupati šakom o stol. Jandrokoviću samo nije pasalo kad je predsjednica povremeno kritički govorila o situaciji u Hrvatskoj u mandatu HDZ-ove vlade i predlagala njezine tematske sjednice.

Htio je da se Kolinda Grabar-Kitarović naprosto ponaša kao lojalna članica HDZ-a, premda je nakon izborne pobjede formalno izašla iz te stranke. A da to nije bilo tako poručio je Jandroković, krivac je bio savjetnik za unutarnju politiku, ne predsjednica Republike. Radeljić je, u Jandrokovićevim očima, savjetnik Grim iz Gospodara prstenova, koji je držao u pokornosti kralja Théodena. S tim da je Grim to radio za račun pokvarenog čarobnjaka Sarumana.

Jandroković nije otkrio koja je to zla sila stajala iza Radeljića da se na kraju morala umiješati čak i SOA. Doznat ćemo to možda u nekoj od sljedećih Jandrokovićevih izjava. Do tada nam je analizirati posljedice što ih je za predsjednicu Republike ostavio Jandrokovićev nedjeljni komentar.

Podložna utjecajima

Ona je, znači, vrlo podložna utjecajima sa strane. Radeljić joj je davao naloge koje je Kolinda Grabar-Kitarović spremno provodila. Nikako mu se jadnica nije mogla oduprijeti. I kako će Jandroković i HDZ ovakvu osobu reklamirati na idućim predsjedničkim izborima? Što će reći građanima, glasujte za dokazanu lutku na koncu, kojom vladaju savjetnici?

Dobro upućeni uvijek su tvrdili da Jandroković prezire Kolindu Grabar-Kitarović još više nego Andrej Plenković. Ali, danas, kad se se najavljuje zatopljenje odnosa između predsjednice i Vlade, malo je vjerojatno da joj Jandroković želi napakostiti. Više se čini da je nešto rekao, a da nije znao što time implicira. No, šteta je počinjena.