Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
18. siječnja 2020.
Ispis članka: T(r)ačerizam - Novi List

NoviList.hr

T(r)ačerizam

Komentar Branka Mijića

9. srpanj 2012 17:13

Napisao: Branko Mijić

Nervoza je krenula upravo iz SDP-a, od Komadininog bolovanja i odlaska, kada se od eksplozije stranačkih tračeva ni novinari nisu uspijevali obraniti, preko Holičine smjene do Čačićeve mađarske presude. Sapunica je potekla sama od sebe

Foto N. Reberšak

Hoće li bivša ministrica Mirela Holy biti isključena iz SDP-a pokazat će vrijeme. Bez obzira što službena tijela vladajuće stranke tu temu nisu stavila na dnevni red, sasvim sigurno i u socijaldemokratskim redovima, a još više izvan njih, mnogi priželjkuju takav rasplet.
   No koliko god se SDP-ovci ljutili kada se o njima piše na taj način, tome su umnogome i sami pridonijeli nemilice se razbacujući obiteljskim prljavim rubljem. Pravo je javnosti da po njemu čeprka, iz njega gata i proriče budućnost, kada se i aktualna vlast i njezini glavni magovi sve više ponašaju pitijski u komunikaciji s vlastitim narodom. Taj »govor u slikama« koji sve češće prakticira premijer uočila je gostujući »Nedjeljom u 2« kod Aleksandra Stankovića i psihologinja Mirjana Krizmanić koja mnoge obične ljude savjetuje kako se suočiti sa svakodnevnim životnim nedaćama. Metaforički je Milanovićevu Vladu opisala kao željeno dijete koje se prerano rodilo, pa bi, zbog urođenih nedostataka (nepripremljenosti za vlast) i nesrazmjernih organa (ministri nisu tim) trebalo u inkubator.
   Ova je Vlada svakako hendikepirana (pre)velikim očekivanjem građana i sve brojnijim nagaznim minama, ali to su znali i dobili su, kao što je i sam Milanović rekao, ono što su i htjeli, vlast, pa neka se sada s njome nose. Idealnih uvjeta nikada nema i nitko ih nije imao, a tko je računao na stakleno zvono, za ovu igru, u kojoj nema prava na »time out«, i nije.
   Nervoza je dakle krenula upravo iz SDP-a, od Komadininog bolovanja i odlaska, kada se od eksplozije stranačkih tračeva ni novinari nisu uspijevali obraniti, preko Holičine smjene do Čačićeve mađarske presude. Sapunica je potekla sama od sebe, dobila svoj petparački scenario, glavne aktere i predvidljive dijaloge, i samo je glavni producent i režiser mogu prekinuti, vratiti joj dramaturšku strukturu, misle li ozbiljno završiti ovu priču.
   I Račanova ekipa je slovila kao »Dream Team« dok se nije počela trusiti, zaplevši se u čvor bespomoćnosti. Ne treba sumnjati da je Zoran Milanović na početku svojim ministrima velikim dijelom dao odriješene ruke, u kadroviranju, organiziranju i planiranju, baš kao i Mireli Holy. To je demokratski poželjno, no taj laissez faire princip uspostavljen u ime slobode, ne može funkcionirati u do kraja ne formiranom organizmu kojem još treba dozrijevanje u inkubatoru.
   Stoga nije ni čudno ni nerazumljivo što te slabosti i hendikepe pokušavaju iskoristiti i oni koji svoj okvir za političko djelovanje nisu dobili na izborima, te što im u tom naumu svesrdno pomažu mangupi u Milanovićevim redovima nezadovoljni njegovim potezima, prije svega bezrezervnom podrškom Radimiru Čačiću.
   A da to revoltira mnoge u SDP-u, bez obzira što o tome također nisu raspravljala najviša stranačka tijela, nije nikakav trač, već naprosto Milanovićev tačerizam. Budući da se zbog partnera na vlasti iz dana u dan sve više oholo nosi s Holy, koja i sama provocira premijerovu neprirodnu bliskost s prvim potpredsjednikom, njezino isključenje zbog nanošenja štete ugledu stranke nikoga ne bi iznenadilo.
   Tek bi potvrdilo »čeličnog mistera«.