Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Ispis članka: BRANKO MIJIĆ Velikodušnost bez duše - Novi List

NoviList.hr

BRANKO MIJIĆ Velikodušnost bez duše

Komentar

28. siječanj 2019 13:30

Napisao: Branko Mijić

Nije uloga predsjednice Republike da korigira sudske odluke kakve god one bile, i loši se zakoni moraju poštivati, već da ispravlja krive Drine politike i sustava koji takve zakone donosi i primjenjuje ih selektivno, ovisno o kome se radi. A ovakvo koketiranje sa sudbinom jednog nesretnika nije ništa drugo do velikodušnost bez duše

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Imala sam potrebu reagirati i kao predsjednica i kao žena i kao majka, pokušala je objasniti predsjednica Kolinda Grabar–Kitarović zašto je najavila da će pomilovati osuđenog Huanita Luksetića i prije nego li je on tu milost, koja znači i priznanje krivice, od nje i zatražio.

Velike su to promjene na Pantovčaku, i u Uredu i kod predsjednice koja već odavno vodi predizbornu kampanju za svoj drugi mandat. Ovoga puta javnosti se nije obratila putem svog dojučerašnjeg intimusa Velimira Bujanca i njegove »Bujice« niti dogovornim intervjuom na odanom joj Prisavlju, već se stavila na raspolaganje Nataši Božić i N1 televizije.

Svoje motive za potez kojim je odvalila popriličnu pljusku hrvatskom pravosuđu, predsjednica je pokušala usmjeriti na to da je »u ovom slučaju zdravstveno stanje gospodina Luksetića od nemjerljive važnosti«. Uz to je napomenula kako je posljednjih nekoliko godina »vrlo šturo koristila institut pomilovanja«, jer misli »da se njega ne smije bagatelizirati«.

Da baš predsjedničina pomilovanja i nisu bila štura već burna, svjedoče barem tri slučaja i imena onih koje je pomilovala. Velika se buka digla u javnosti kada je prije tri godine Kolinda Grabar-Kitarović pomilovala Vanju Goldbergera, osuđenog dilera i bivšeg savjetnika Vladimira Šeksa koji se posuo pepelom i otišao s Pantovčaka i mjesta predsjedničinog savjetnika.

Još je veće reakcija izazvalo pomilovanje Leona Sulića, osuđenog za pretvorbeni kriminal, koji je bio u bijegu od hrvatskog pravosuđa i kojem je kazna već bila smanjivana, te Danka Seitera. On je pak bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog opraštanja kredita poduzetniku Nikoli Hanželu čija je tvrtka s uplaćenih 197 tisuća kuna bila najveći donatar predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović. I da, Sulić je brat Gordane Turić, nekadašnje HDZ-ove saborske zastupnice te, vjerojatno ste pogodili, donator HDZ-a.

Kako je pak Kolinda Grabar-Kitarović evoluirala u iskazivanju svoga milosrđa od šturosti svojih donatora i hadezeovaca do majčinske humanosti prema oboljelom od multiple skleroze kod kojeg je pronađena veća količina marihuane?

Što se to u međuvremenu dogodilo da se njezina poglavarska milost s tajkuna usmjerila na sitnež? Činjenica da je javnost stala na stranu Huanita Luksetića zgrožena ostalim presudama hrvatskih sudova kada su na optuženičkim klupama zbog droge sjedila djeca generala, uglednih odvjetnika i ostalih pripadnika elite?

Ako su to motivi za spašavanje Huanita Luksetića, onda se ništa nije promijenilo i ova je država jednako trula kao i onda kada su predsjedničinom milošću oslobađani stranački podobni dileri i tajkuni koji su joj financirali kampanju.

Nije uloga predsjednice Republike da korigira sudske odluke kakve god one bile, i loši se zakoni moraju poštivati, već da ispravlja krive Drine politike i sustava koji takve zakone donosi i primjenjuje ih selektivno, ovisno o kome se radi.

A ovakvo koketiranje sa sudbinom jednog nesretnika nije ništa drugo do velikodušnost bez duše.