Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Ispis članka: BRANKO MIJIĆ Odstrel kapitalca - Novi List

NoviList.hr

BRANKO MIJIĆ Odstrel kapitalca

Komentar

16. travanj 2019 15:58

Napisao: Branko Mijić

Naivno se i prerano poveselio Milijan Brkić kako će to prokletstvo intriga duboko ukorijenjeno u funkcioniranje HDZ-a zaobići baš i jedino njega. Slaba mu je to utjeha, ali, ako još uvijek u to ne vjeruje, neka se strpi i pričeka pa će vidjeti tko će doći glave Andreju Plenkoviću

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Kaznena prijava nije cirkus, zna to dobro i Milijan Brkić, i više ga nitko neće pitati želi li on u svemu tome sudjelovati.

Krimen koji mu se stavlja na teret za njega osobno je ponižavajući, uhođenje vlastite supruge, a korištenje tzv. paraobavještajnog podzemlja u te svrhe nije nešto čime bi se mogao podičiti onaj čija je profesionalna karijera vezana za policiju i sigurnosne službe.

Potvrdi li Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku navode policije i podigne optužnicu, a teško je povjerovati da bi se netko igrao vatrom i bez čvrstih dokaza optužio visokopozicioniranog člana vladajuće stranke, Milijan Brkić bi postao, nakon bivšeg premijera Ive Sanadera, drugi po važnosti kapitalac HDZ-a koji je završio pred sudom.

Potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića ponadao se kako je sve gotovo kada, nakon ispitivanja osumnjičenih u aferi SMS, Franje Varge i njegovog »prijatelja, suborca i kuma« Blaža Curića, protiv njega nije podignuta optužnica:

– Na žalost mnogih, mene u njoj nema. Ostajem u HDZ-u i borit ću se još jače! – slavodobitno je tada poručio Milijan Brkić.

Rijetki su se novinari tada upitali zašto je USKOK odlučio naprasno prekinuti istragu i podići optužnicu protiv Varge i Curića bez ključne optužbe – Curićeve dojave Vargi da mu se sprema uhićenje i naputka da uništi sve dokaze. Bilo je poznato da je policija pokrenula vlastito kriminalističko istraživanje ne bi li utvrdila na koji je način informacija o planiranom uhićenju Varge uspjela procuriti, no Ravnateljstvo policije o rezultatima tog istraživanja nije izvijestilo.

Možda je danas lakše pretpostaviti i zašto, a sve će biti jasnije kada suđenje počne. Ono što je promaklo Milijanu Brkiću, ratniku, profesionalcu s golemim policijskim i obavještajnim iskustvom, koji ni u politici nije novak, povijest je beščašća kada je funkcioniranje HDZ-a u pitanju.

Bez iznimke, svatko tko je bio označen kao meta u HDZ-u bio je na koncu i odstrijeljen, samo je bilo pitanje vremena i načina kada će i kako to biti učinjeno. Spomenuti je Ivo Sanader na čelo HDZ-a došao nadmudrivši šampiona Tuđmanovih dvorskih intriga Ivića Pašalića, uz veliku pomoć Branimira Glavaša i Vladimira Šeksa, da bi tog istog Glavaša koji mu je lažirao izbore spremio u zatvor čim se odmetnuo, a Šeksa šutnuo u kut čim se usudio proturječiti njegovoj samovolji.

Sanader je sada u Remetincu, suđenja koja se vode protiv njega naziva političkim procesima prozivajući kao lažne svjedoke one koji su svoju slobodu kupili u zamjenu za njegov zatvor. I Brkićev mentor Tomislav Karamarko, uz njegovu nemalu pomoć, izbacio je iz HDZ-a Jadranku Kosor koja ga je tamo primila da bi potom i sam bio razapet i prisiljen abdicirati nakon što su mu njegovi bivši prijatelji i drugovi smjestili »aferu Konzultantica«.

Naivno se i prerano poveselio Milijan Brkić kako će to prokletstvo intriga duboko ukorijenjeno u funkcioniranje HDZ-a zaobići baš i jedino njega. Slaba mu je to utjeha, ali, ako još uvijek u to ne vjeruje, neka se strpi i pričeka pa će vidjeti tko će doći glave Andreju Plenkoviću.