Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 6
Sutra: 13° 13° 6
16. prosinca 2019.
Ispis članka: Australski profesor odbacuje tvrdnje stručnjaka s Harvarda da su stigli izvanzemaljci: "Nitko ih nije nigdje vidio!" - Novi List

NoviList.hr

Australski profesor odbacuje tvrdnje stručnjaka s Harvarda da su stigli izvanzemaljci: "Nitko ih nije nigdje vidio!"

U dalekoj galaksiji

20. siječanj 2019 19:20

Napisao: P. N.

Astronomska zvijezda Australije odbacila je teoriju profesora s Harvarda, koji tvrdi da su nam stigli "glasnici poslani iz daleke prošlosti".

Photo: Flickr

Profesor Avi Loeb, s Katedre za astronomiju Sveučilišta Harvard, vjeruje da bi u svemiru moglo biti toliko civilizacija da: "čim napustimo Sunčev sustav, vidjet ćemo koliko je tamo prometno", prenosi News. Ali, izvanredni profesor Alan Duffy, nalazi se među kritičarima koji su oborili tvrdnje profesora Loeba. Profesor Loeb vjeruje da je međuzvjezdani objekt koji je prošao kroz naš Sunčev sustav krajem listopada 2017. moguća izvanzemaljska sonda. Govori o pojmu "Oumuamua", što u prijevodu s havajskog znači "glasnik poslan iz daleke prošlosti". Znanstvenik koji je otkrio objekt odbacio je teoriju kao "divlju spekulaciju". No, profesor Loeb je ovog tjedna branio svoju kontroverznu tvrdnju, rekavši da potraga za izvanzemaljskim životom nije samo nagađanje.

Profesor je opisao što će se dogoditi kada napustimo Sunčev sustav. "Možda ćemo dobiti poruku u kojoj piše - Dobrodošli u međuzvjezdani klub. Ili ćemo otkriti više mrtvih civilizacija - to jest, pronaći ćemo njihove ostatke", Profesor Duffy, astrofizičar sa Tehnološkog sveučilišta Swinburne, objasnio je nevjerojatna otkrića kao nešto što eksplodira u nebo na tisuće puta dnevno. "Ima energiju Sunca tijekom cijelog dana koja eksplodira u tren oka", rekao je. "Australija ga je vidjela pomoću teleskopa Parkes, a vidjeli su to i Kanađani". 

Profesor Duffy je rekao da ne postoji način na koji bi Loebova vanzemaljska teorija bila točna. "Mi jednostavno ne znamo što je to i nažalost, netko je krenuo prilično lošim putem objašnjavanja vanzemaljaca. Ako je sporni objekt bio stran, postoji toliko stvari koje su eksplodirale, da će posvuda biti vanzemaljaca, što je veliki problem jer ih nigdje nismo vidjeli, tako da je teorija propala", navodi Duffy za News.