Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
10. prosinca 2019.
Ispis članka: Kako smo uopće živjeli prije 20 godina? Priča o internetskom divu čije je ime postalo glagol - Novi List

NoviList.hr

Kako smo uopće živjeli prije 20 godina? Priča o internetskom divu čije je ime postalo glagol

Slavlje Googlea

24. rujan 2018 11:09

Napisao: HINA

Reuters

Google slavi 20. rođendan u ponedjeljak obilježavajući dva desetljeća u kojima se razvio tražilice tako utkane u svakodnevni život da je njegovo ime postalo glagol.

Tvrtka planira proslaviti rođendan u San Franciscu ceremonijom posvećenom budućnosti intrnetskog pretraživanja i obećala je pritom nekoliko iznenađenja.

Kako je sve počelo

Larry Page i Sergey Brin bili su studenti Sveučilišta Stanford, nedaleko od Silicijske doline, kada su počeli raditi na stvaranju pretraživača koji će biti drugačiji od svih dotadašnjih.

Dvojac je razvio softver koji je uzeo u obzir čimbenike kao što su odnosi između internetskih stranica kako bi im to pomoglo utvrditi njihovo rangiranje u rezultatima pretrage. Dotadašnja tehnika pretraživača temeljila se samo na zbrajanju ključnih riječi.

Google je pokrenut u rujnu 1998. u garaži unajmljenoj u gradu Menlo Park u sjevernoj Kaliforniji. Naziv je dobio od izvedenice riječi »Googol« koja označava broj deset na stotu potenciju.

Google je navodno neko vrijeme bio na kompjutorskim serverima na Stanfordu, gdje je testirana verzija tražilice.

Legenda koja kola Silicijskom dolinom kaže da su Brin i Page ponudili tvrtku na prodaju za otprilike milijun dolara, ali kupce nisu našli.

Google se kasnije preselio u svoje sjedište u gardu Mountain View u Kaliforniji gdje je i danas

U kolovozu 2004. izašao je na burzu s cijenom dionice od 85 dolara. Danas se njima trguje po više od 1000 dolara po dionici.

Googleov rani kodeks ponašanja sadržavao je sada već legendarni moto »Nemoj biti zao«. Osnivači su željeli da svjetske informacije budu dostupne svima.

Što danas nudi Google

Google sada nudi niz usluga, među kojima Maps, Gmail, internetski preglednik Chrome i operativni sustav Android za mobilne uređaje koji je besplatan za proizvođače pametnih telefona ili tableta.

Također proizvodi vlastite pametne telefone Pixel i ima društvenu mrežu Google+ koja konkurira Facebooku.

Google je 2006. kupio You Tube za tada astronomskih 1,65 milijardi dolara, ali se to pokazalo mudrim potezom budući da se zabava preselila na internet.

Google je sada također važan igrač u području umjetne inteligencije gdje se natječe s Amazonom, Appleom i Microsoftom.