Pobjednik je iz dubrovačkog restorana Proto, drugi je Filip Savić iz hotela Munte Mulini u Rovinju, a treći Fabijan Šantić iz rovinjske konobe Kantinon
OPATIJA » Siniša Lasan, sommelier dubrovačkog restorana Proto, novi je prvak Hrvatske u sommelierstvu. Laskavu titulu je osvojio u jučerašnjem finalu 18. prvenstva sommeliera Hrvatske koje je održano u Opatiji u kojem se natjecao s drugoplasiranim Filipom Savićem, sommelierom hotela Munte Mulini u Rovinju, te trećeplasiranim Fabijanom Šantićem, sommelierom također rovinjske konobe Kantinon.
Ove godine državno natjecanje, održano u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK), okupilo je rekordan broj natjecatelja, njih čak 29, iz svih dijelova Hrvatske. Kroz dvodnevnu provjeru znanja, u polufinale je ušlo njih dvanaest među kojima su izabrana tri finalista. Oni su, uz ostalo, morali pravilno otvoriti i poslužiti pjenušac. Potom su uz meni od pet sljedova s nekima od tipičnih kvarnerskih namirnica, morali sljubiti svoj izbor od 12 ponuđenih vina, ali da budžet nabavne cijene vina ne prelazi 250 kuna bez PDV-a, ispraviti vinsku kartu te »na slijepo« prepoznati uzorke vina, rastočiti magnum, odnosno bocu od litre i pol, ali i pojasniti kako bi branili teran da su članovi Europskog parlamenta.
Franko Lukež, predsjednik HKS-a, istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da na natjecanju svake godine ima sve više natjecatelja, ali i da se broj educiranih sommeliera u Hrvatskoj povećava.
– To je put k izvrsnosti u turizmu. Drago mi je da HSK već dvadeset godina radi na edukaciji sommeliera, ali i širenju kulture stola. A svaki pametan ugostitelj svjestan je da i u vrijeme ekonomske krize mora ulagati u kvalitetu kako bi dobio zadovoljnog gosta, a koji je sve educiraniji. Svakako ne smijemo dozvoliti da gost zna više od konobara, kazao je Lukež dodajući i kako izvrsnog sommeliera čine opća kultura, pristojno ponašanje i vrhunska edukacija.