Maštoviti desert

RECEPT DANA Jesenski tart s ružicama od jabuka

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Pripremite maštoviti jesenski desert koji će oduševiti izgledom i okusom!



Zadivite goste pripremom ukusnog tarta s korom od oraha, slatkom kremom od javorovog sirupa i divnom dekoracijom s jabukama u obliku ruža.


Sastojci


Za koru:


2 ½ šalice oraha




4 žlice otopljenog maslaca


2 žlice šećera


1 jaje


¼ žličice soli


Za kremu:


1 ½ šalice mlijeka


6 žumanjaka


½ šalice javorovog sirupa


¼ šalice škrobnog brašna


½ žličice soli


žličica ekstrakta vanilije


Za gornji sloj:


4 svježe jabuke, tanko narezane na četvrtine


sok svježeg limuna


¼ žličice meda


Priprema:


1. Jabuke tanko narežite i prebacite u posudu s vodom i limunovim sokom. Pećnicu zagrijte na 200º C. Sameljite orahe, prebacite ih u veću posudu i dodajte ostale sastojke. Smjesu pognječite vilicom i ravnomjerno rasporedite na okrugli pladanj za pečenje. Pecite 15 minuta, izvadite iz pećnice i dobro ohladite.


2. Pripremite kremu: zagrijte mlijeko na srednje jakoj vatri dok se na rubovima posude ne počnu stvarati mjehurići. U posebnoj zdjeli umutite žutanjke, dodajte javorov sirup, škrobno brašno i sol. Miješajte dok se sastojci ne sjedine. Polako ulijevajte toplo mlijeko u smjesu s jajima, cijelo vrijeme miješajući pjenjačom. Vratite na laganu vatru i kuhajte stalno miješajući dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, dodajte ekstrakt vanilije i procijedite. Prekrijte plastičnom folijom. Ohlađenoj kori dodajte kremu.


3. Zagrijte vodu s limunom, medom i jabukama. Kratko prokuhajte dok jabuke ne postanu savitljive. Kriške jabuka zamotajte u spiralu i postavite okomito na kremu. Ponovite postupak dok cijelu površinu ne ispunite ružama od jabuka.