Bogata vitaminima

Jesenska salata koja oduševljava okusom: Neodoljivi spoj povrća uz preljev od šafrana

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Idealna kao prilog ručku ili večeri, a može se jesti i kao glavni obrok.



Jesen nudi mnoštvo zdravih namirnica pomoću kojih možemo spraviti ukusne obroke. Jedan od njih je i jesenska salata koja predstavlja odličan prilog uz ručak, a može se jesti i kao glavni obrok. Salata stiže s BBC-ija i predstavlja spoj ukusnog povrća s neodoljivim preljevom od vrtnog šafrana.


Sastojci


  • 12 mrkvica


  • 1 srednja tikvica


  • 8 stabljika brokule


  • 1 žlica ulja


  • 100 g miješanih cherry rajčica


  • 4 tanko narezana luka


  • 3 rajčice (crni šljivar) koje je potrebno narezati, blanširati, oguliti i izrezati


  • šaka crnih maslina


  • ½ krastavca kojeg je potrebno izrezati po dužini te ukloniti sjemenke


  • 3 žlice grubo nasjeckanog bosiljka


Preljev (dresing)


  • 20 ml jabučnog octa


  • ½ žličice senfa


  • 1 čajna žličica vrtnog šafrana (možete koristiti začin u prahu)


  • 1 žlica šećera sa šećerom


  • 50 ml ulja


  • 1 mali luk (vlasac)


Priprema


Zagrijte tavu za pečenje na srednje jakoj vatri. Mrkvu, tikvice i brokulu stavite u veliku zdjelu za miješanje, lagano začinite i procijedite zajedno s uljem. Nakon što se tava zagrijala, dodajte povrće u serijama i ostavite da se kuha tri do četiri minute. Zatim ga prebacite natrag u zdjelu. Kada je svo povrće poprimilo smećkastu boju, dodajte preostale sastojke salate, procijedite i stavite na stranu.


Da biste napravili preljev šafrana u zdjelu ćete umutiti ocat, senf, šafran i šećer s prstohvatom soli dok se šećer ne otopi. Sastojke postepeno umutite u ulju, pa umiješajte luk vlasac. Prelijte dresing po salati i dobar vam tek.