"Upside down cake"

Jedini desert koja vam “smije ispasti”: Naopaka torta od brusnice i oraha

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock



Kraj tjedna je idealno vrijeme kada se možemo na miru opustiti i uživati u slasticama bez žurbe. Torta od kave i brusnice idealan je spoj šećera i orašastih plodova koji će vam dati snage za vikend i novi radni tjedan. Ako vam je čitav tjedan protekao suprotno od onoga kako ste zamislili, onda je ova torta idealna za vas. Ovo je jedna od rijetkih slastica koja vam smije – ispasti. Brusnica i orasi se peku kao dno torte, a ista je gotova tek kada ju – preokrenete naopako, piše All Recipes gdje korisnici dodaju da se umjesto oraha mogu koristiti i lješnjaci.


Sastojci za biskvit


  • 150 g smeđeg šećera


  • 70 g maslaca


  • 60 g brusnice


  • 125 g oraha


  • 125 g maslaca na sobnoj temperaturi


  • 175 g bijelog šećera


  • 2 jaja


Sastojci za kremu


  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije


  • 250 ml vrhnja za kuhanje


  • 125 g brašna


  • 1 čajna žličica sode bikarbone


  • pola čajne žličice praška za pecivo


  • prstohvat soli


  • pola čajne žličice cimeta


Priprema


Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Omotajte vanjsku stranu kalupa aluminijskom folijom da spriječite istjecanje. Zajedno pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol. Staviti na stranu.U tavi na srednje jakoj vatri pomiješajte smeđi šećer i 70 grama maslaca. Kada prokuha, stavite na dno posude za oblikovanje te dodajte brusnicu i orahe. 

U velikoj zdjeli pomiješajte maslac i 175 grama šećera dok ne budu svijetli i tečni. Umutite jedno po jedno jaje, a zatim umiješajte vaniliju. Umutite u smjesu s brašnom naizmjenično s vrhnjem. Izlijte smjesu u pripremljenu tepsiju.


Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 60 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista. Ohladite u tavi desetak minuta, a zatim je preokrenite na poslužavnik i pažljivo uklonite posudu. Poslužite toplo i dobar tek!