Ideja za ručak

Fantastične punjene tikvice s mesom i mozzarellom uljepšat će vam ljetne dane

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Tikvice se mogu pripremiti na tisuću načina, a mi vam donosimo recept za zapečene punjene tikvice koje se tope u ustima



Tko još ne voli tikvice? Ovo zdravo ljetno povrće može se pripremiti na tisuću načina, a mi vam donosimo odličan recept za tikvice punjene mljevenim mesom i mozzarellom koje se nakon pečenja tope u ustima… Savršena ideja za ljetni ručak!


Sastojci:


4 tikvice


500 g miješanog mljevenog mesa




1 žlica maslinovog ulja


1 crveni luk


2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana


½ šalice passate


1 žlica mješavine začina po ukusu (origano, bosiljak, vlasac…)


¼ žličice soli


¼ žličice papra


250 g mozzarelle


1 žlica nasjeckanog peršina


krušne mrvice


Priprema:


1. Pećnicu zagrijte na 190º C.


2. Tikvice operite, posušite, prerežite uzdužno na pola i svaku polovicu pažljivo izdubite žlicom. Unutrašnjost tikvica stavite sa strane, posolite i procijedite nakon 20- ak minuta. Tikvice položite na pladanj za pečenje koji ste obložili masnim papirom.


3. U tavi zagrijte maslinovo ulje, ubacite luk i dinstajte nekoliko minuta, dok ne počne poprimati zlatnu boju.


4. Dodajte češnjak i kratko popržite. Dodajte meso i pirjajte 10- ak minuta, a zatim podlijte passatom i dodajte unutrašnjost tikvica koje ste izdubili. Začinite solju, paprom, mješavinom začina i krušnim mrvicama (količinu odredite prema željenoj gustoći umaka). Pustite da se krčka 10- ak minuta povremeno miješajući.


5. Smjesom napunite lađice od tikvica i na vrh posložite kriške mozzarelle.


6. Pecite 15- 20 minuta dok se sir ne rastopi. Ukrasite nasjeckanim peršinom.