Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
20. siječnja 2020.
Ispis članka: Donosimo pet znanstvenih razloga zašto se trebamo više smijati - Novi List

NoviList.hr

Donosimo pet znanstvenih razloga zašto se trebamo više smijati

Smijeh je lijek

9. siječanj 2019 08:16

Napisao: P. N.

Smijeh je besplatan i zarazan način da sebi i drugome uljepšate dan, a također igra i važnu ulogu za naše fizičko i emocionalno zdravlje

Foto: Unsplash

Svi smo čuli za frazu "smijeh je najbolji lijek", no mnogi ne znaju kako se ova narodna mudrost pokazuje istinitom na više razina: smijanje i razvijen smisao za humor mogu biti od velike koristi za vaše fizičko i emocionalno zdravlje.

Osim što je smijeh besplatan i zarazan način da sebi i drugima uljepšate dan, donosimo još neke znanstvene razloge zbog kojih se trebate češće smijati.

1. Smanjuje razinu stresa i anksioznosti

Humor vam može pomoći da svakodnevne probleme postavite u perspektivu, a na taj način jačate sposobnost rješavanja problema u teškim situacijama. Humor također umanjuje efekte stresa u našem organizmu i stvara pozitivno raspoloženje koje poništava negativne emocije. Smijanje nam pomaže da vidimo pozitivnu stranu u različitim situacijama. Također, iskreni osmijeh je zarazan pa zašto ne biste i nekom drugom poboljšali raspoloženje?

2. Smijanje jača imunitet

Svakodnevne stresne situacije igraju veliku ulogu za naše zdravlje. Stres, naime, povećava rizik od zaraznih i srčanih bolesti, a najbolji način za borbu protiv toga jest- humor! Dobar smisao za humor štiti vas od bolesti i spriječava negativne efekte koje stres čini našem tijelu.

1kyle-loftus-592045-unsplash

3. Poboljšava naše emocionalno zdravlje

Smijanje aktivira centre u mozgu koji su zaduženi za emocije- na taj način otpuštamo dopamin koji mozgu pomaže da procesuira emocionalne reakcije i time se pojačava osjećaj užitka, dok nam serotonin podiže raspoloženje. Smijanje imitira euforična stanja koja proživljavamo dok, primjerice, plešemo ili pjevamo, a takva su stanja povezana s otpuštanjem endorfina koji nam pomažu u regulaciji boli i smanjenju stresa.

4. Važan je čimbenik u socijalnim interakcijama

Smijanje igra važnu ulogu u vođenju konverzacije i ključan je za stvaranje socijalne povezanosti između pojedinaca ili grupa. Humor razvija naše socijalne vještine i važan je čimbenik u interpersonalnoj komunikaciji. Povezuje nas s prijateljima i članovima obitelji te učvršćuje naše sposobnosti za interakciju, a čak i pomaže u očuvanju zdravog i intimnog odnosa među supružnicima.

matheus-ferrero-228716-unsplash

5. Čini vas privlačnijima

Studije su pokazale kako su ženama privlačniji muškarci koji imaju razvijen smisao za humor. Također, muškarcima su privlačnije žene koje se smiju njihovim šalama. Humor vam omogućava da se osjećate ugodnije u društvenim situacijama i omogućuje vam da proširite vaš krug poznanstva. Studije su također pokazale kako vam dobar smisao za humor može pomoći u razgovoru za posao.

Stoga, osmijeh na lice i hrabro krenite u novi dan!

3lidya-nada-636142-unsplash

Izvor: lifehack.com

Foto: Unsplash