Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
23. siječnja 2020.
Ispis članka: Žele nastaviti gdje su stali: Putin želi ruski civilni nadzvučni zrakoplov, 50 godina nakon »Concordskog« - Novi List

NoviList.hr

Žele nastaviti gdje su stali: Putin želi ruski civilni nadzvučni zrakoplov, 50 godina nakon »Concordskog«

Ruski planovi

25. siječanj 2018 22:29

Napisao: HINA

Sovjeti su zahvaljujući svojim tajnim službama uspjeli dobiti informacije o Concordeu i nadoknaditi zaostajanje, pa je Tu-144 prvi let izveo 31. prosinca 1968., tri mjeseca prije konkurenta.

foto: euro-t-guide

MOSKVA – Predsjednik Vladimir Putin je rekao u četvrtak da je za razvoj ruskog civilnog nadzvučnog zrakoplova, pedeset godina nakon legendarnog sovjetskog Tu-144 nazvanog »Concordski« koji se našao u središtu afere industrijske špijunaže u hladnom ratu, što je podigla buru u javnosti.

Vladimir Putin koji sve češće istupa u javnosti prije predsjedničkih izbora 18. ožujka, nazočio je ispitivanju suvremene inačice Tu-160, nadzvučnog bombardera konstruiranog u sovjetsko vrijeme.

»Treba nam civilna inačica« tog zrakoplova, rekao je ruski predsjednik a prenose ruske novinske agencije.

Direktor ruskog holdinga za civilno zrakoplovstvo Jurij Sljusar odgovorio mu je da se takav projekt upravo priprema.

Rusija već desetak godina pokušava obnoviti svoje civilno zrakoplovstvo uništeno nakon raspada SSSR-a.

Sovjetski Savez je, potaknut svojim uspjehom svemirskog programa, konstruirao nadzvučni putnički zrakoplov Tupoljev Tu-144 koji se našao u središtu jedne od najpoznatijih špijunskih afera u hladnom ratu.

SSSR je odlučio uključiti se u utrku za nadzvučni putnički zrakoplov gdje su Francuzi i Britanci već bili u ozbiljnoj prednosti.

Sovjeti su zahvaljujući svojim tajnim službama uspjeli dobiti informacije o Concordeu i nadoknaditi zaostajanje, pa je Tu-144 prvi let izveo 31. prosinca 1968., tri mjeseca prije konkurenta.

Sličnost tih dvaju zrakoplova je tolika da su Tupoljev njegovi kritičari nazvali »Concordski«. Sovjetski zrakoplov je na kraju doživio lošu sudbinu tijekom demonstracije na izložbi u Bourgetu 1973. kada se raspao u zraku i prouzročio smrt 14 ljudi.