Bivši američki potpredsjednik brani program mučenja

Za Cheneyja ispitivači CIA-e su heroji, savjest mu je mirna

Hina



WASHINGTON  – Bivši američki potpredsjednik Dick Cheney stao je u nedjelju u obranu programa mučenja koji je provodila CIA nad osumnjičenim pripadnicima al Qaede početkom 2000-ih, pohvalivši rad agenata CIA-e koji su provodili ta ispitivanja.


“Moja je savjest posve mirna: oni bi trebali biti hvaljeni, oni bi trebali biti odlikovani”, rekao je za NBC Cheney, koji je na dužnosti bio od 2001. do 2009. za vrijeme predsjednika Georgea W. Busha, kada je CIA provodila ta ispitivanja.


Američki Senat objavio je u utorak izvješće u kojem optužuje da mučenja koja je provodila CIA nad osumnjičenim teroristima nisu dovela ni do kakvih vrijednih informacija. Senatski odbor za obavještajnu zajednicu razotkriva također CIA-ine laži Kongresu i Bijeloj kući.




No za Dicka Cheneyja, ta ispitivanja pod mučenjem “funkcionirala su savršeno”.


Bivši potpredsjednik već je izrazio svoja neslaganja sa zaključcima senatorskog izvješća, kazavši u srijedu da je ono “puno gluposti”.


“Mislim da je izvješće žalosno. Čini mi se nepotpunim. Nisu se potrudili ispitati ključne ljude upletene u taj program”, rekao je.


Ravnatelj CIA-e John Brennan također je u četvrtak kazao da se ne slaže sa zakljčcima senatskog izvješća. Priznao je da su agenti nakon 11. rujna koristili “grozne” metode, ali i istaknuo da je nemoguće govoriti o tome jesu li one bile korisne za prikupljanje informacija.


Naglasio je također da su provedene mnogobrojne reforme kako bi se izbjeglo da se to ponovi.