Andrej Šiško

Vitlajući oružjem bizarni krajnji desničar urla na Slovence da izađu na Europske izbore

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot YouTube

Foto Screenshot YouTube



Slovenski ekstremni desničar Andrej Šiško, prijatelj Joška Jorasa i vođa blago rečeno kontroverzne Štajerske straže, objavio je video u kojem vitlajući oružjem u rukama s kamioneta poziva Slovence da izađu na izbore za Europski parlament ove nedjelje.


Šiško na videu stoji na svom kamionetu u maskirnoj uniformi s poluautomatskim oružjem u rukama. Zatimn počinje urlati.


– Pozivam vaaas! pozivaaam vaaas, uzvikuje ovaj kandidat na europskim izborima, javljaju Slovenske novice.




Šiško je svojedobno, pišu 24 sata, na društvenim snimkama objavio snimku mimohoda više desetaka muškaraca, lica skrivenih uza crnih kapuljača, od kojih su neki imali puške ili sjekire u rukama. Navodno, radilo se o ‘vježbi’ na mariborskom Pohorju.


– Predsjednik izražava veliku zabrinutost zbog postojanja spomenute naoružane skupine koja bi po tvrdnjama njenog vođe Andreja Šiška osiguravala mir i red u državi i nadzirala granicu. To je potpuno neprihvatljivo, priopćili su tada iz ureda slovenskog predsjednika.


Reagirao je, tada, i tehnički premijer Miro Cerar izjavivši da je spomenuti događaj “apsolutno nedopustiv”, te da skupina iz Maribora tako “bespotrebno potiče strahove i širi mržnju”.


Šiško je tada potvrdio da se on nalazi na snimcima na kojima u karakterističnoj crvenoj šilterici daje uputstva “Štajerskoj straži” od nekoliko desetaka maskiranih muškaraca srednje dobi. No, tvrdi, nije to ‘paravojna formacija’.


– Objavljeni snimci nastali su prilikom postrojavanja Maistrove bojne koju čini stotinjak članova – kazao je tada Šiško.



Zagovara stvaranje sličnih formacija pod oružjem i u drugim dijelovima zemlje


– Nije potrebno da imaju dozvolu države za nošenje oružja, to je osnovno ljudsko pravo, kazao je Šiško.


Šiško se i prije deklarirao kao krajnji nacionalist i predstavnik krajnje desnice, te kao “štajerski patriot”.


Vođa te skupine Andrej Šiško nekadašnji je vođa mariborskih Viola, navijača tamošnjeg NK Maribor. Medijski je eksponiran kao zvijezda slovenske krajnje desnice, a bio je i kandidat za predsjednika države.


Podržava ‘borca za južnu granicu’ Joška Jorasa, a u vrijeme ulaska Hrvatske u NATO htio je raspisati referendum kojim bi to spriječio. Odustao je od tog plana tek nakon što se s njime osobno našao tadašnji slovenski premijer Pahor.


Šiškova ‘Ujedinjena Slovenija’ je na listu za europarlament izašla samo s tri imena: osim Šiška tu su još Joras i potpredsjednica stranke Anica Bidar, pišu 24 sata.