Jacek Czaputowicz

Varšava podržava ulazak Hrvatske u Schengen

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Nadam se da će sljedeći put kada dođem u Zagreb taj dolazak biti u schengenskom režimu, rekao je poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz 



ZAGREB Varšava podržava ulazak Hrvatske u Schengenu, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz nakon sastanka s hrvatskom kolegicom kojim je počeo službeni posjet Zagrebu.


»Nadam se da će sljedeći put kada dođem u Zagreb taj dolazak biti u schengenskom režimu«, rekao je poljski gost nakon sastanka s ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić.


Gospodarska i suradnja u obrani, budućnost Europske unije s obzirom na Brexit, višegodišnji proračun EU, suradnja u infrastrukturi, digitalizaciji i energetici s naglaskom na Inicijativu tri mora i povezivanje poljskog i hrvatskog LNG terminala bile su teme razgovora šefova diplomacija dviju zemalja koje blisko dijele stajališta u nizu pitanja, napose u sigurnosti i obrani, rekla je ministrica.




»Energetska sigurnost temelj je svake druge sigurnosti«, rekla je ministrica naglasivši da je energetska diverzifikacija u tome ključna.


Diverzifikaciji trebaju pridonijeti LNG terminal na Krku, odnosno poljski LNG terminala u Świnoujśceu na Baltičkom moru koji će se spojiti i uklapaju se u Inicijativu povezivanja tri mora, Jadranskog, Crnog i Baltika.


»To može biti kralješnica gospodarstva« koja će potaknuti različite oblike gospodarske suradnje, rekao je Czaputowicz.


Pozdravili su gospodarsku suradnju dviju zemalja koja u ovom trenutku prelazi milijardu i sto milijuna eura.


Međutim, »postoji puno veći potencijal«, rekao je ministar Czaputowicz.


»Poljski investitori su vrlo zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku, a i mi smo otvoreni« za ulaganja hrvatskih gospodarstvenika, dodao je.


Posebno su zadovoljni turističkim segmentom gospodarske suradnje.


Poljaci su četvrti po brojnosti gosti, rekla je ministrica, a njezin poljski kolega izvijestio da je njih milijun lani turistički posjetilo Hrvatsku.


Hrvatsko predsjedanje EU u 2020.


Hrvatska će predsjedati EU-om u prvoj polovici 2020. u iznimno osjetljivom i važnom razdoblju za Europsku uniju nakon izbora za Europski parlament i u vrijeme kada će se pregovarati o europskom proračunu, rekao je poljski šef diplomacije.


Hrvatska je Poljskoj važan partner u pitanju proširenja i »Drago nam je da je to pitanje« jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja, rekao je.


Poljska ove godine predsjeda Berlinskim procesom, diplomatskom inicijativom za dalje proširenje EU-a. Nedavno je završen ministarski sastanak u Varšavi, a ove godine održat će se na tu temu i sastanak u Poznańu.


Proširenje EU i Istočno partnerstvo nije pitanje samo sigurnosti, već i gospodarskih postignuća, rekao je.Početkom ove godine Hrvatska i Poljska potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji. Na sastanku je poljski ministar vanjskih poslova zahvalio Hrvatskoj za sudjelovanje 80 hrvatskih vojnika u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje priustnosti u Poljskoj.

Dvije su zemlje na obilježavanju 70. godišnjice NATO-a u Washingtonu odaslale poruku o važnosti članstva u tom savezu, rekla je ministrica.


U vremenu sve većih sigurnosti izazova trebamo uložiti sve napore da se transatlantsko savezništvo ne samo održi nego i razvije, rekla je Pejčinović Burić.