JPMorgan

Ugledna banka predviđa: Britanija dobija novog premijera, a Brexit čeka ova sudbina

Hina

REUTERS

REUTERS



Američka investicijska banka JPMorgan povisila je izglede za Brexit bez sporazuma s 15 na 25 posto na temelju scenarija da Boris Johnson postane novi premijer nakon čega će slijediti opći izbori pa nova odgoda za Brexit do kraja godine.


Banka je s 50 na 60 posto povisila izglede da se Članak 50 iz Lisabonskog ugovora produlji, a izglede za razdruživanje prema uvjetima koje je s Bruxellesom dogovorila premijerka Theresa May smanjila je na 15 posto sa sadašnjih 35 posto.


U istraživačkoj napomeni za klijente u utorak je Malcolm Barr, zaposlenik JPMorgana, napisao koji je njihov najizgledniji scenarij.




»Boris Johnson postaje premijer početkom rujna nastupajući s platforme »nema sporazuma ako moramo’. Europska unija odbija njegovu glavnu zamjerku, a to je brisanja ‘backstopa’ iz sporazuma o razdruživanju«.


Irski ‘backstop’ je poseban mehanizam kojim se izbjegava povratak na primjenu čvrste granice na teritoriju Irske.


»Donji dom parlamenta počinje zakonsku proceduru kako bi prisilio Johnsona da zatraži produljenje Članka 50 i Johnson sazove opće izbore kako bi na biralištima dobio mandat za svoj pristup« rješavanju tog pitanja, piše u napomeni.


»UK i EU dogovore produljenje Čanka 50 do kraja prosinca kako bi dali dovoljno vremena za održavanje općih izbora i za raspravu koja slijedi«, piše Malcolm Barr.