Nikolićev bojkot Edija Rame

Srpski predsjednik odbio se sastati s albanskim premijerom zbog izjave o Kosovu

Hina

"Teško će se Albanija moći pridružiti obitelji modernih europskih država dokle god se ne odrekne svojih snova o hidri po imenu ‘Velika Albanija’”, zaključuje se u priopćenju



BEOGRAD – Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odbio se sastati s albanskim premijerom Edijem Ramom, objasnivši tu odluku ponašanjem gosta iz Tirane i provokacijom na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak, na kojoj je zatražio od Srbije da prizna neovisnost Kosova.


U priopćenju iz predsjednikova ureda ističe se da je “takvo ponašanje i očekivano” od albanskog premijera i da je to bio “ključni razlog zbog kojeg je predsjednik Nikolić odbio da se s njim sastane”.


“Srbija se već dvije i pol godine trudi da Balkan postane sigurna i prosperitetna regija u Europi, ali dok je neodgovornih političara poput Edija Rame, jasno je da će to biti težak posao pun izazova”, navodi se u priopćenju.




“Teško će se Albanija moći pridružiti obitelji modernih europskih država dokle god se ne odrekne svojih snova o hidri po imenu ‘Velika Albanija’”, zaključuje se u priopćenju.


Albanski premijer započeo je u ponedjeljak dvodnevni posjet Srbiji, a na tiskovnoj je konferenciji nakon razgovora s domaćinom, srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, pozvao Srbiju da prizna neovisnost Kosova “kao realnost” koju je prihvatila većina država svijeta. Vučić je na to oštro reagirao, nazivajući izjavu albanskog premijera “provokacijom”.


Ramina izjava o neovisnom Kosovu potaknula je prosvjede u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, većinski naseljenom Srbima, izvijestila je u ponedjeljak Radio-Televizija Srbije (RTS).


U prosvjednoj vožnji u sjevernom dijelu grada sudjelovalo je nekoliko desetaka automobila koji su se, uz državne zastave Srbije, nakon kruženja gradom u koloni odvezli prema obližnjem Zvečanu, jednoj od četiri općine na sjeveru Kosova sa srpskom većinom.


Incidenata nije bilo, a na središnjem mostu preko rijeke Ibar, koja dijeli srpski od albanskog dijela grada, pojačane su ophodnje kosovske policije i KFOR-a.


U utorak će Rama posjetiti jug Srbije gdje u tri općine živi većinska albanska zajednica, te u Preševu, kako se očekuje, održati govor u lokalnom domu kulture.


Političke vođe Albanaca na jugu Srbije izjavile su kako Ramu dočekuju “kao svog premijera” a šef koordinacijskog tijela srbijanske vlade za općine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković izrazio je uvjerenje da će posjet proći bez dodatnih provokacija i bez incidenata.