Potpisan ugovor

Republika Srpska za obnovu devet katoličkih crkava i župnih ureda namijenila 115.000 eura

Hina



Republika Srpska (RS) odobrila je oko 115.000 eura za obnovu i uređenje devet katoličkih crkava i župnih ureda uništenih u na tom području u ratu 1990-tih godina, priopćilo je u petak resorno ministarstvo.


Ministar za izbjeglice i raseljene osobe Davor Čordaš potpisao je ugovore s predstavnicima župa u Brodu, Modriči, Pelagićevu, Doboju, Kotor Varošu i u Banjoj Luci te franjevačkog samostana u Petrićevcu.


Radi se o projektima obnove crkvenih objekata u sklopu Programa rješavanja problema raseljenih osoba, povratnika i izbjeglica za 2018.




“Važan dio održivog povratka je obnova vjerskih objekata u mjestima povratka.  Od velikog je značaja povratnicima osigurati uvjete, ne samo da se vrate u svoje domove, već i da ostanu u njima, a mi ćemo nastaviti s pružanjem potpore vjerskim zajednicama”, rekao je Čordaš.


Župnici su rekli da je obnova vjerskih objekata vrlo važna za održivi povratak. 


Vlada RS-a izdvojila je u prvih sedam mjeseci ove godine oko 300.000 eura za obnovu katoličkih, muslimanskih i pravoslavnih vjerskih objekata u RS-u i u Federaciji BiH, stoji u priopćenju.