Presuda Ratku Mladiću

REAKCIJE U BIH Bošnjaci slave, a Dodik poručuje – “Za nas je heroj, bez obzira na presudu”

P. N.

U Srebrenici i onom dijelu Bosne i Hercegovine u kojem žive Bošnjaci traje slavlje. Kazna doživotnog zatvora za Ratka Mladića utvrđuje istinu o onome što se dogodilo u Bosni i Hercegovini. A nepobitna je istina da su Bošnjaci bili žrtve agresije te da su u ratu podnijeli najveću žrtvu. Karadžić ih je na početku rata upozorio da im prijeti nestanak, a Ratko Mladić njegovo "obećanje" pokušavao je provesti u djelo.



“Kakva god presuda bila, bit će mu bolje nego porodicama čiju djecu su ubijali. Meni su ubili dva sina, muža, bratiće, sestriće, mnogobrojnu rodbinu… Nadam se da će ovo biti i opomemna budućim generacijama. Mi danas imamo djecu koja su ‘zakrvljenija’ nego što su bili oni koji su počinili zločine.” Tako je presudu na doživotnu kaznu zatvora zločincu Ratku Mladiću komentirala Hatidža Mehmedović, predsjednica udruge Majke Srebrenice.


Također, predstavnica srebreničkih majki čija su djeca ubijena rekla je da nije do kraja zadovoljna presudom.


“Nismo zadovoljni i nismo sretni, jer nisu obuhvaćene sve opštine za koje ga se se teretilo. Trebao je odgovarati za sve žrtve. To su bili organizirani zločinački poduhvati. Žao nam je što Srbija nije odgovarala za agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Srbiju su oslobodili od svega toga, a i dan danas imaju prste u Bosni i Hercegovini i pokušavaju je podijeliti.




Munira Subašić, također iz udruženja Majke Srebrenice, najavila je mogućnost da ovo udruženje tuži – Srbiju.


– Mi definitivno imamo pravo da tužimo Srbiju i RS za sve ono u čemu su učestvovali”, kazala je ona neposredno nakon izricanja presude, poručivši da će se “u ime žrtava i dalje boriti za istinu i pravdu”.


U Srebrenici i onom dijelu Bosne i Hercegovine u kojem žive Bošnjaci traje slavlje. Kazna doživotnog zatvora za Ratka Mladića utvrđuje istinu o onome što se dogodilo u Bosni i Hercegovini. A nepobitna je istina da su Bošnjaci bili žrtve agresije te da su u ratu podnijeli najveću žrtvu. Karadžić ih je na početku rata upozorio da im prijeti nestanak, a Ratko Mladić njegovo “obećanje” pokušavao je provesti u djelo.



Već prije početka suđenja Sarajevo je Ratku Mladiću poručilo što za njega priželjkuje. Na jednom od mostova preko Miljacke izvješen je transparent s natpisom: “I bez suda mi znamo da si kriv, dao Bog da nosio pelene dok si živ!” Poruka surova, ali razumljiva obzirom da je tokom opsade ovog grada ubijeno više od 15 tisuća njegovih stanovnika, od čega 1.601 dijete.


Slavlje Bošnjaka zbog osuđujuće presude potpuno je razumljivo, dok je, s druge strane, reakcija u republici Srpskoj potpuno zabrinjavajuća. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je, recimo, da je Haaški sud “još jednom očigledno pokazao da je pristran, neobjektivan i politički motiviran”.


– Po utvrđenoj matrici i stereotipu o isključivoj krivici jednog naroda, Haaški sud je nastavio najstrože kažnjavati samo Srbe. Nakon svih spornih presuda, uz ignoriranje srpskih žrtava, materijalnih dokaza i ekspertskih vještačenja o zločinima počinjenim nad Srbima, od Haaškog suda nije se ni očekivalo da sudi drugačije, rekao je Čubrilović.


Dan uoči izricanja presude predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je: bez obzira na presudu, Ratko Mladić ostaje “legenda u srpskom narodu, čovjek koji je svoje profesionalne i ljudske sposobnosti dao u funkciju odbrane slobode srpskog naroda, gdje god on bio.”


– Mladić je komandovao Vojskom Republike Srpske koja je branila slobodu naroda i učinila da bude stvorena Republika Srpska. Ono što su Mladić i mnogi s njim učinili jeste da su profesionalno obavili svoju dužnost. Žrtvujući svoj i komoditet svoje porodice, znali su da će biti izloženi svim ovim procedurama koje dugo godina traju, ali nisu odustajali od istinske slobodarske ideje što se tiče Republike Srpske, rekao je Dodik.