Brexit

Potencijalni premijer Johnson: Napuštamo EU 31. listopada sa ili bez sporazuma

Hina

Boris Johnson / REUTERS

Boris Johnson / REUTERS



Boris Johnson, kandidat za idućeg britanskog premijera, obećao je u ponedjeljak da će izvesti zemlju iz Europske unije 31. listopada sa ili bez sporazuma o brexitu, objavio je Johnson u videu s kojim je krenuo u kampanju.


Premijerka Theresa May podnijet će ostavku u petak nakon što nije uspjela ponuditi parlamentu prihvatljiv sporazum o napuštanju Europske unije.


Iza sebe ostavlja podijeljenu naciju i parlament bez konsenzusa o tome u kojem smjeru treba ići peta najveća svjetska ekonomija. Johnson, bivši ministar vanjskih poslova koji je odstupio prosvjedujući protiv Therese May i načina na koji je vodila proces napuštanja Europske unije, prema kladionicama je favorit za preuzimanje premijerske pozicije.




»Ako ja uđem unutra izaći ćemo, sa ili bez sporazuma, 31. listopada«, rekao je Johnson javnosti u videu objavljenom na Twitteru, u sklopu kampanje.


Objava videa poklopila se s dolaskom američkog predsjednika Donalda Trumpa u Veliku Britaniju, koji je podržao bivšeg ministra vanjskih poslova, rekavši da bi Johnson radio »vrlo dobar posao« kao britanski vođa.


Utrka za nasljednika Therese May do sada je bila usredotočena na stajališta kandidata prema izlasku iz EU-a bez sporazuma, pri čemu postoji jasna linija razdvajanja između onih koji toleriraju napuštanje Unije bez formalnog prijelaznog sporazuma, i onih koji tvrde da bi to bilo ekonomski previše opasno.


Johnsonov suparnik za premijersko mjesto Jeremy Hunt, jedan od najžešćih protivnika brexita bez sporazuma, rekao je BBC-u da bi do toga trebalo doći samo u »ekstremnim« slučajevima, ali da vjeruje kako on može ispregovarati bolji sporazum prije 31. listopada, što je datum određen za izlazak Velike Britanije iz Europske unije.