Briga o oceanima

Počeo projekt čišćenja “otoka smeća” usred Tihog oceana koji je osmislio Nizozemac hrvatskoj porijekla

P. N.

Pixabay.com

Pixabay.com

Smatra se da na Velikoj pacifičkoj nakupini smeća ima oko 1.8 trilijuna komadića plastike. 



Američki inženjeri su u subotu, u moru između Kalifornije i Havaja, postavili uređaj za skupljanje smeća kako bi pokušali očistiti najveću svjetsku koncentraciju otpada koja se nalazi u srcu Tihog oceana.


Dugi plutajući bum krenuo je iz San Francisca prema pacifičkom otoku smeća koji je dvostruko veći od Teksasa. Ovaj sustav zbrinjavanja smeća izmislila je organizacija The Ocean Cleanup, a njen osnivač Boyan Slat, 24-godišnji inovator iz Nizozemske hrvatskog porijekla, strastveni je ljubitelj ronjenja i oceana.


On se osobno sa 16 godina prvi put  suočio s problemom zagađenja mora i oceana kada je tijekom ronjenja u Sredozemnom moru vidio više plastičnih vrećica nego riba i ostalih morskih životinja.




Za plastiku kaže da je uporna i ne nestaje sama po sebi te da je sada vrijeme za djelovanje. Istraživači su u suradnji sa Slatovom organizacijom pronašli plastiku koja se na području Tihog oceana nalazi još od šezdesetih godina prošlog stoljeća.


Uređaj za čišćenje otpada oblikovan je u obliku slova U, izrađen je od plastike te u svojem djelovanju može zarobiti smeće koje se nalazi u oceanu.


Smatra se da na Velikoj pacifičkoj nakupini smeća ima oko 1.8 trilijuna komadića plastike. Sam uređaj opremljen je sa svjetlima, kamerama, senzorima i satelitskim antenama, a sistem za čišćenje odašiljat će svoju poziciju cijelo vrijeme, dopuštajući tako da se otpad transportira na kontinent svakih nekoliko mjeseci, gdje će biti recikliran.


U projekt je uloženo 35 milijuna dolara. Inovator Slat kaže kako je cilj maknuti 50% smeća u sljedećih pet godina.