Negiranje genocida

Oštre osude iz regije i svijeta nakon izjave Ane Brnabić

Hina

Reuters

Reuters



Predsjednica Vlade Srbije u intervjuu za Deutsche Welle negirala je genocid koji se desio u julu 1995. u Srebrenici. Ovakva izjava izazvala je mnogo kritika u Bosni i Hercegovini, regiji i Evropi.


Između ostalih, reagiralae su američka i britanska ambasada u BiH, Bakir Izetbegović, Jadranka Kosor i brojni drugi, javlja televizija N1.


Intervju koji je premijerka Srbije Ana Brnabić u četvrtak dala za Deutche Welle podigao je pravu buru u zemljama bivše Jugoslavije, a kritike na račun njene izjave ne prestaju pristizati. 




”Nikakvi pokušaji negiranja genocida ne mogu promijeniti ovu istinu. Mi smo i dalje razočarani retorikom koja dovodi u pitanje ove osnovne činjenice. Pozivamo sve da poštuju ove sudske odluke, hrabro se suoče s prošlošću i prihvate istinu, bez obzira koliko je ona bolna. Kao najveći masakar počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i zločin protiv cjelokupnog čovječanstva, genocid u Srebrenici se nikada ne smije zaboraviti i nikad se ne smije minimizirati”, kazali su za N1 iz Američke ambasade u BiH.


Slično je reagirala i Ambasada Velike Britanije: 


“Stav Ujedinjenog Kraljevstva je jasan po pitanju strahota koje su se desile u Srebrenic,i a koje su pred međunarodnim sudovima proglašene genocidom. Međunarodni i domaći sudovi su potvrdili da ovaj zločin odgovara okviru definicije genocida u skladu sa Konvencijom o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine. To nije politička izjava. To je pravna činjenica”, kazali su za N1 iz ove Ambasade.


U intervjuu za N1 na izjavu Ane Brnabić reagirao je i predsjedavajući predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. 


“Mi smo na Balkanu naučili, naročito mi Bošnjaci, da nam se sole rane. Već smo pomalo navikli na te stvari i nastavljamo s tim ljudima raditi, komunicirati, pokušati popraviti stvari, urazumiti ih i slično. Dakle, u ovoj zemlji je Radovan Karadžić odlikovan. U ovoj zemlji se bosanski jezik zabranjuje upisati u knjižice.To je ustavna kategorija. Dakle, sa svim tim mi živimo i pokušavamo to popraviti. Zato nemojte previše očekivati niti mene pitati za čitavu situaciju u kojoj je 70 ili 75 posto tuđeg utjecaja, a mog 25 posto”, kazao je Izetbegović, između ostalog, za N1.


I bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor na Twitteru je oštro reagirala na izjave Brnabić.


“Predsjednica Vlade RS Brnabić negira genocid u Srebrenici i odluku Međunarodnog kaznenog suda u Haagu. Jer su njena stajališta identična šefovim. I stajalištima novoizabranog člana predsjedništva BiH koji Mladića slavi kao heroja. To je taj ‘europski’ put”, navela je Kosor. 


Luka Mišetić, odvjetnik hrvatskog generala Ante Gotovine, naveo je da Srbija ne može biti primljena u Europsku uniju dok ne prizna genocid.


“Premijerka Srbije poriče genocid u Srebrenici. Drago mi je da mi je novinar postavio nešto što sam govorio godinama: sve dok Srbija ne prizna da je u Srebrenici počinjen genocid, Srbija ne može biti primljena u članstvo u EU”, naveo je Mišetić.