Eksplozija

Najmanje 25 vojnika ozlijeđeno, a sedam nestalo nakon eksplozije u u Turskoj. Vlasti kažu da je bila slučajna

Hina

Još uvijek nije jasno je li se eksplozija dogodila u borbenoj misiji ili vježbi



Najmanje je 25 turskih vojnika ozlijeđeno, a sedam ih se smatra nestalima u petak nakon »slučajne« eksplozije koja se dogodila u vojnoj bazi na jugoistoku Turske.


Tursko ministarstvo obrane je u službenom priopćenju objasnilo da se »nesreća« dogodila nakon »ispaljenog hica iz teškog oružja« u vojnoj bazi Süngü Tepe, u pokrajini Hakkari, blizu granice s Irakom i Iranom.


Ukupno je najmanje 25 vojnika hospitalizirano zbog ozljeda čija težina nije navedena u priopćenju ministarstva i trenutačno traje potraga za sedam vojnika koji se smatraju nestalima.




Okolnosti eksplozije su i dalje nejasne i vlasti su zabranile medijima emitiranje fotografija s mjesta incidenta. Dnevnik »Yeni Safak« blizak vlasti je ipak objavio na svom portalu fotografiju na kojoj se vidi gusti dim kako se diže iznad jednog brežuljka.


I dok je u prvom priopćenju nakon nesreće objavljeno da se radilo o eksploziji »neispravnog streljiva« u trenutku kada se otvarala vatra iz teškog oružja, upravitelj pokrajine Hakkari je u naknadnom priopćenju naveo da se radi o »eksploziji koja se dogodila u skladištu streljiva«. Još uvijek nije jasno je li se eksplozija dogodila u borbenoj misiji ili vježbi.


Baza u kojoj se dogodila eksplozija nalazi se u teško pristupačnom planinskom području koje je poprište redovitih okršaja između turskih oružanih snaga i pripadnika Radničke stranke Kurdistana (PKK).