Izbori za EU parlament

Hoće li današnji europski izbori donijeti uzlet krajnje desnih populista. Bude li opet niska izlaznost – lako moguće

Hina

Reuters

Reuters

Istraživanja javnog mišljenja pokazuju da bi krajnje desne populističke stranke mogle dobro proći što bi potencijalno moglo ugroziti donošenje odluka u EU-u u sljedećih pet godina. Izlaznost na EU izborima uobičajeno je niska, što marginalnim strankama daje vjetar u leđa



Dvadesetak zemalja Europske unije glasa u nedjelju na europskim izborima, nakon Latvijaca, Maltežana i Slovaka koji su glasali u subotu, te Britanaca, Nizozemaca, Iraca i Čeha ranije ovaj tjedan.


Od četvrtka do nedjelje oko 418 milijuna glasača širom 28 zemalja EU-a može sudjelovati na izborima, u jednim od najvećih svjetskih demokratskih izbora na svijetu.U nedjelju glasa 21 zemlja, među njima u Hrvatska.

Europski izbori održavaju se u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Malti, Belgiji, Luksemburgu, Španjolskoj, Portugalu, Estoniji, Litvi i Mađarskoj.


Izborima započinje novi politički ciklus u Europskoj uniji, koji uključuje i promjenu vodstva njezinih institucija. Također, izbori dolaze u vrijeme planiranog izlaska Velike Britanije iz Unije te prijetnji koje dolaze izvana i iznutra.




Istraživanja javnog mišljenja pokazuju da bi krajnje desne populističke stranke mogle dobro proći što bi potencijalno moglo ugroziti donošenje odluka u EU-u u sljedećih pet godina. Izlaznost na EU izborima uobičajeno je niska, što marginalnim strankama daje vjetar u leđa.


Pratit će se prije svega rezultati Nacionalnog okupljanja (RN) Marine Le Pen u Francuskoj i Lige Mattea Salvinija u Italiji, deklariranih neprijatelja europskih planova francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.


U fokusu će biti i rezultat eurofoba Nigela Faragea. Očekuje se da će njegova stranka Brexit biti na čelu u Velikoj Britaniji, gdje su izbori organizirani u četvrtak nakon odgode brexita za kraj listopada. Premijerka Theresa May je u petak podnijela ostavku.


Globalno, sve euroskeptične, populističke i nacionalističke snage trebale bi prema anketama zabilježiti jasan napredak u Europskom parlamentu, gdje će sljedećih pet godina sjediti 751 zastupnik, odgovoran za izradu zakona na razini EU-a.


Privremeni rezultati u svim zemljama bit će objavljeni u nedjelju u 23 sata kada se zatvaraju biračka mjesta u zadnjoj zemlji EU-a, Italiji.