MICT

Haag naredio prisluškivanje Ratka Mladića nakon javljanja u emisiju

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Osim slušanja Mladićevih razgovora, zatraženo je i da se sačine pisani sažeci tih razgovora



BEOGRAD Telefonski razgovori haškog osuđenika za ratne zločine Ratka Mladića bit će nadzirani slijedećih mjesec dana nakon što se nekadašnji zapovjednik vojske bosanskih Srba, mimo ovlasti suda u Den Haagu (MICT), uključio u jutarnji program beogradske provladine televizije Happy, objavili su u petak beogradski mediji.


Nalogom Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) iz Den Haaga, objavljenom u petak kasno popodne, upravi pritvora u Sheveningenu naloženo je da preslušaju Mladićevi telefonski razgovori proteklih tjedan dana, uključujući i jutrošnje uključenje u tv-program, objavili su večeras beogradski mediji.


Osim slušanja Mladićevih razgovora, zatraženo je i da se sačine pisani sažeci tih razgovora.




Mladić je, kako prenose beogradski mediji, »izravno sudjelovao»« u televizijskom talk-show programu tako što je, »koristeći neprivilegiranu telefonsku liniju u pritvoru, telefonirao svom sinu, koji je sudjelovao u emisiji« i koji ga je pozvao da toj emisiji govori.


Tajnik suda u Den Haagu upopzorio je da Mladić nije odobenja za taj razgovor i da je »pritvorenik time narušio pravila pritvora«.


General Ratko Mladić (77), bivši je zapovjednik vojske Republike Srpske, a Haški sud nepravomoćno ga je osudio na doživotni zatvor, nakon što je oglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata diljem BiH, teroriziranje građana Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom, te uzimanje talaca – pripadnika UNPROFOR-a tijekom rata u BiH od 1992-1995.


Mladić je, poslije optužnice iz 1995., od lipnja 2011. u pritvoru u Sheveningenu, nakon što ga je Srbija, poslije 16 godina bjekstva, uhitila i izručila ICTY-u.