U vodstvu

Desničar koji je prošli tjedan izboden nožem na ulici mogao bi postati novi predsjednik Brazila

Hina



Brazilski kandidat krajnje desnice Jair Bolsonaro ima veliku prednost u utrci za listopadske predsjedničke izbore s 26 posto glasova u istraživanju javnoga mišljenja Ibopea za prvi krug glasovanja objavljenog u utorak, a u simuliranim scenarijima drugog kruga Bolsonaro je bio izjednačen sa svojim glavnim protivnicima.


Ljevičar Ciro Gomes je imao 11 posto dok su ekolog Marina Silva i kandidat koji podržava tržišno gospodarstvo Geraldo Alckmin izjednačeni na trećem mjestu s 9 posto potpore u anketi Ibope objavljenoj u listu Estado de S. Paulo. Kandidat Radničke stranke Fernando Haddad, koji je u utorak zamijenio bivšeg predsjednika Luiza Inacija Lulu da Silvu koji je u zatvoru, dobio je 8 posto.


Bolsonaro (63) je uboden nožem u atentatu na predizbornom skupu u prošli četvrtak u gradu Juiz de Fora na jugu zemlje, a kako je objavljeno u ponedjeljak i dalje je u ozbiljnom stanju i nalazi se u jedinici intenzivnog liječenja te će se morati podvrći još jednoj velikoj operaciji. Ne izgleda vjerojatno da će biti u stanju nastaviti kampanju prije izbora 7. listopada.




U istraživanju javnoga mišljenja Ibope je anketirano 2002 ljudi od 8-10 rujna i ima marginu pogreške od 2 postotna boda.