Financijska paraliza

Zbog Ćosićeve ovrhe trećemajcima na čekanju i kredit za dovršetak broda za Kanađane

Orjana Antešić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Riječ je o kreditu od 26 milijuna eura za novogradnju 733, brod za kanadsku Algomu, za koji je Vlada prije mjesec dana odobrila državna jamstva



RIJEKA – Račun riječkog brodogradilišta i jučer je ostao pod ovrhom, a predsjednik Nadzornog odbora Juraj Šoljić ponovio je samo kako se iščekuje da sud što hitnije donese rješenje kojim će se deblokirati račun “3. maja”.


Razlog ove privremene financijske paralize, kao što je naš list već objavio, jest ovršni postupak kojeg je pred Općinskim sudom u Opatiji pokrenuo dugogodišnji kooperant brodogradilišta, tvrtka Ćosićpromex iz čijeg se dosadašnjeg postupanja ničim nije moglo zaključiti da će se odlučiti na ovaj korak, barem kako upućuju naši izvori iz “3. maja”.


Tim više što je Ćosićpromex, zajedno sa ostalim dobavljačima i kooperantima, potpisao izjavu kojom pristaje da mu se namiri 15 posto potraživanja dok se ostatak duga odnosno sva dospjela i nedospjela potraživanja, stavlja u dvogodišnji moratorij.




Temeljem te izjave, za koju u “3. maju” tvrde da ima jednaku pravnu valjanost kao i naknadni sporazum koji se potpisivao, a što je i osnov njihove žalbe koju su uložili, Ćosićpromexu je početkom ovog mjeseca i isplaćeno 15 posto potraživanja odnosno oko milijun kuna.


U izjavi za naš list, Mijo Ćosić rekao je da je ovrha bila jedini način da zaštiti svoja potraživanja, pogotovo nakon što je vidio tekst sporazuma koji mu se, nakon izjave, ponudio na potpis što je on, kaže, odbio, ocjenjujući ga nekoretnim.


Osim žalbe, iz “3. maja” prema sudu su išli i sa zahtjevom za odgodom ovrhe i sve što sada mogu je čekati da sud donese svoj pravorijek. Ovršni postupci rješavaju se po hitnom postupku, no svejedno je teško reći kada će to biti. Ogroman je problem što su se ovom blokadom svi financijski i ini tokovi u “3. maju” našli u potpunoj paralizi, a najakutnije je što se “na čekanju” našlo i povlačenje kredita od 26 milijuna eura za završetak broda za kanadsku Algomu, novogradnje 733, za koji je Vlada prije mjesec dana odobrila državna jamstva.


Kad je u pitanju ovaj brod za Kanađane, ugovorni rok je takav da je doslovno svaki dan važan, tim više što treba neko određeno vrijeme da sav potreban materijal za završetak ovog broda stigne u brodogradilište, a naravno, najvećim dijelom treba ga avansno platiti. Bio je plan da bi se jučer isplatile i plaće radnicima za rujan, no do deblokade ni to se neće moći učiniti.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…