S riječkog kolodvora

Vlakom sjećanja na poprište zla: Opatijski i krčki srednjoškolci otputovali u posjet zloglasnom logoru Auschwitz

Sanja Gašpert

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA  Dvadeset i jedan učenik i šest nastavnika iz Opatije i Krka krenuli su danas točno u podne s riječkog željezničkog kolodvora prema Auschwitzu, u okviru međunarodnog projekta Vlak sjećanja, u koji je petu godinu za redom uključena Udruga antifašističkih boraca i antifašista Opatija.


– UABA Opatija u ovaj je projekt uključena već pet godina. U provedbi projekta dosta su angažirane tajnica naše Udruge Suzana Cvjetković i Vesna Slaviček, profesorica opatijske Ugostiteljske škole i OŠ Srdoči. Riječ je o međunarodnom projektu koji već 20 godina vodi mlade u posjet logoru u Auschwitzu, kako bi se upoznali s najvećim strahotama II. svjetskog rata. Želja nam je idućih godina proširiti projekt na način da uključimo još više učenika, jer je interes iz godine u godinu sve veći. Podržali smo ovaj projekt jer mladi na licu mjesta vide posljedice holokausta, vide stradanja te na taj način lakše razlikuju dobro od zla, kazao je Bruno Starčić, predsjednik UABA-a Opatija.


Učenje na terenu


Dodaje da je Vlak sjećanja jedan od brojnih projekata kojima opatijski udruga podsjeća na strahote fašističkog terora, a među projektima ističe i Dane antifašizma u Opatiji. Starčić je, također, ukazao na manjkavost školskih udžbenika s ovakvom tematikom srednjim školama pa je, kaže, ovaj projekt dobar primjer učenja na terenu.Učenike i nastavnike i ove je godine došao ispratiti Oleg Mandić, počasni predsjednik opatijskog UABA-a, posljednji preživjeli koji je kao dječak, s majkom i bakom, napustio logor Auschwitz. I on je podsjetio na važnost ovog projekta koji mlade poučava povijesti, jer odlaze na mjesto najvećeg stradanja, na kojem imaju priliku upoznati sve strahote Drugog svjetskog rata. Inače, svake godine ovim vlakom koji polazi iz Milana i Bruxellesa u Auschwitz, otputuje oko 700 putnika, koji još putem prema poljskom Krakovu sudjeluju u bogatom programu razgovora, okruglih stolova i radionica na temu holokausta.

Na licu mjesta


Prvi put prema Auschwitzu je otputovala Karla Žužić, učenica Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir iz Krka.– Odlučila sam se uključiti u ovaj projekt kako bih vidjela i naučila nešto novo, kako bih osjetila dio te strašne tragedije, a sve s ciljem kako bih više cijenila žrtvu, kazala je Žužić.Opatijka Gea Bogdan, učenica Hotelijersko-turističke škole iz Opatije, također je prvi put Vlakom sjećanja otputovala u Auschwitz.– Škola me izabrala i prijavila za put. Dosta sam angažirana u školi, sudjelujem u brojnim školskim aktivnostima, volim povijest i to su očito bili razlozi što su me prijavili za putovanje. Zanima me tematika Drugog svjetskog rata i ovo mi je prilika naučiti o tome iz prve ruke, na licu mjesta, istaknula je Bogdan.