Formator

Uspješna priča iz Rijeke: Staklari s Kukuljanova ostaklili najveći kruzer koji plovi Mediteranom

Sanja Gašpert

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Danas je Formator među top pet proizvođača specijalnih stakala za brodogradnju u Europi, a u Hrvatskoj je u tom segmentu proizvodnje jedini koji radi elektrogrijana stakla i stakla s tekućim kristalima



Tvrtka Formator d.o.o. iz Kukuljanova proizvela je i isporučila staklene ograde te elektrogrijana stakla za komandni most za potrebe najvećeg kruzera na Mediteranu, »Costa Venezia«, duljine 323 metara, koji može primiti 5.260 putnika i 1.278 članova posade. Formator već dvanaest godina uspješno isporučuje specijalna stakla za talijanska, njemačka, francuska i američka brodogradilišta. Danas je više od pedeset kruzera opremljeno staklima ove uspješne tvrtke, a sve veće »Coste« opremljene su Formatorovim staklima, proizvedenim u Formatorovom pogonu na Kukuljanovu, koji se proteže na površini od osam tisuća »kvadrata«.


Sjedište tvrtke, proizvodni pogon te centralno skladište distribucije nalazi se na Kukuljanovu, a osim toga, tvrtka ima poslovne jedinice u Zagrebu i Dugopolju.


Cijenjene reference


Formator je osnovan 2003. godine s ciljem proizvodnje visokokvalitetnih stakala za specijalne projekte, pa je tvrtka danas u stopostotnom vlasništvu austrijske tvrtke IMSA Group. Formator, koji je prošle godine obilježio 15. godišnjicu postojanja, nudi kaljeno staklo, laminirano staklo, sitotiskano i emajlirano staklo, laminirano staklo s LCD filmom i druga specijalna stakla.




– Osnovna djelatnost tvrtke je prerada i obrada ravnog stakla, kako bi se u konačnici dobilo kaljeno i laminirano staklo. Čak 90 posto naših proizvoda se izvozi, a od toga 50 posto za potrebe brodogradnje, a ostalo u građevini. Za potrebe brodogradnje radimo sigurnosna stakla, staklene ograde, specijalna elektrogrijana stakla koja se montiraju u komandne mostove na brodovima, staklene pregrade, vrata i slično. Što se tiče građevine, radimo staklene ograde, blindirana stakla, staklena gazišta, podove, staklene zidove za bazene. Radili smo velike staklene stijene za akvarij u Karlovcu. Radimo i staklene fasade, sva moguća stakla za interijere, pregradna vrata, stolove, tuš kabine, sve od estetike do funkcionalnosti. Radimo i za velike građevine po cijelom svijetu, između ostalih radili smo staklenu opremu za zgradu Tour Odeon u Monacu. Godišnje se proizvede 70.000 četvornih metara laminiranog i kaljenog stakla – kaže vlasnik i član Uprave IMSA Grupe Robert Miklus, dodajući kako Formator uz proizvodnju, radi i distribuciju stakla i alata za staklare.


Foto Silvano Ježina


Foto Silvano Ježina



Kupci Formatorovih proizvoda su svjetski poznate tvrtke koje posluju u građevini te u brodogradnji. Zahvaljujući vrhunskoj kvaliteti stakala te servisu, Formator se može pohvaliti vrlo cijenjenim referencama u trideset zemalja širom svijeta – Italiji, Nizozemskoj, Engleskoj, Francuskoj, SAD-u, Njemačkoj, Austriji, Kataru, Gruziji, Kazahstanu, Rusiji …


Mlada tvrtka


Danas je Formator među top pet proizvođača specijalnih stakala za brodogradnju u Europi, a u Hrvatskoj je u tom segmentu proizvodnje jedini koji radi elektrogrijana stakla i stakla s tekućim kristalima. Velike planove u Formatoru imaju i za predstojeće razdoblje, kada su planirana daljnja ulaganja u tehnološki razvoj tvrtke kroz nabavku novih strojeva i opreme, za što je u ovoj godini već uloženo milijun eura. Svake godine tvrtka bilježi porast prihoda – u 2017. godini on je bio 55 milijuna, a u prošloj 64 milijuna kuna.



Tvrtka zapošljava sedamdeset stručnih radnika. Većina ih je u Formatoru zaposlena od početka rada tvrtke, a proteklih je godina dosta uloženo u njihovu specijalizaciju za poslove koje obavljaju.


– Prosječna dob zaposlenih je 43 godine, pa se može reći kako je to mlada tvrtka koja, također, zapošljava i dosta žena, točnije njih šesnaest. Većina zaposlenih je s područja Bakra, Grobnika, Rijeke i okolice. S obzirom da je većina zaposlenih znanje i kompetencije koje danas ima stekla upravo radom u Formatoru, zbog manjka školovanih staklara te zastarjelosti kurikuluma, njihovo zadovoljstvo važno je za dugoročni poslovni uspjeh tvrtke. Posljednji val zapošljavanja bio je prije dvije godine, a u bliskoj budućnosti planirano je otvaranje novih radnih mjesta – kaže izvršna direktorica Formatora Ana Varga.


Ostati u Zoni bila je dobra odluka


U Formatoru su svjesni činjenice kako se Industrijska zona Bakar na Kukuljanovu širi gotovo svakodnevno, »niču« novi poslovni prostori, a i komunalno je zasigurno najopremljenija zona u Hrvatskoj.


– U zoni na Kukuljanovu ostali smo iz praktičnih razloga, jer smo 2003. godine osnovani od strane austrijskog partnera IMSA Grupe i tadašnjeg Promglassa, koji je radio upravo u ovoj zgradi. To nam se činilo najkomotnijim ostati u istim prostorima, a danas vidimo kako je to bila dobra odluka s obzirom na veliku gospodarsku ekspanziju zone. Njezine su prednosti mnogostruke, posebice odličan prometni položaj, pa je s jedne strane more, a s druge zapadna tržišta – kaže Miklus.