TZ Grobnik

Udružuju se turističke zajednice Jelenja i Čavla, svi puno očekuju od ujedinjenja

Sanja Gašpert

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

 Glavni cilj udruživanja turističkih zajednica Jelenje i Čavle u zajedničku Turističku zajednicu područja općina Jelenje i Čavle je zajedničko poticanje, unaprjeđivanje i promicanje izvornih vrijednosti, tradicije, običaja, etnološkog blaga  dviju  općina



JELENJE Od 1. siječnja sljedeće godine turističke zajednice općina Čavle i Jelenje trebale bi djelovati zajedno, pod nazivom Turistička zajednica Grobnik. Prijedlog je to koji je podržala Skupština jelenjske Turističke zajednice, prihvaćen je u općinama Čavle i Jelenje, a o njemu su načelnici dviju grobničkih općina, Ivana Cvitan Polić i Robert Marčelja, raspravljali i u Ministarstvu turizma, s ministrom Garijem Capellijem. Većinom glasova prijedlog je na svojoj posljednjoj sjednici usvojilo i Općinsko vijeće Jelenje.


Manji troškovi rada


– Glavni cilj udruživanja turističkih zajednica Jelenje i Čavle u zajedničku Turističku zajednicu područja općina Jelenje i Čavle je zajedničko poticanje, unaprjeđivanje i promicanje izvornih vrijednosti, tradicije, običaja, etnološkog blaga naših dviju općina. Želja je unaprijediti turizam, zajedno se promovirati, zajedno unaprjeđivati opće uvjete boravka turista, a osobito raditi na podizanju kvalitete usluga.


Zajedničkim djelovanjem smanjit će se i troškovi rada i djelovanja. Naime, od 2010. godine prihodi jelenjske Turističke zajednice značajno su smanjeni, tako da nakon podmirenja osnovnih troškova ostaje manji novčani iznos za obavljanje osnovne djelatnosti, što za posljedicu ima nedovoljnu promociju turizma za naše područje, kazao je u obrazloženju prijedloga načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja (PGS). Dodao je kako već dugi niz godina turističke zajednice Jelenja i Čavala u svojim godišnjim programima imaju zajedničke manifestacije, među kojima je svakako najpoznatija Festival palente i sira, koji se naizmjenično održava jedne godine u Čavlima, a druge u Dražicama. Marčelja je istaknuo kako bi se u budućnosti djelovanjem jedne turističke zajednice na području Grobnišćine osigurao opstanak turističke zajednice te da je i Ministarstvo turizma dalo naputak da se manje turističke zajednice radi spomenutih razloga spajaju. Slični prijedlozi o spajanju turističkih zajednica već su usvojeni u Zagorju, Istri, kao i na Krku.



O udruživanju turističkih zajednica općina Čavle i Jelenje na jednoj od svojih sljedećih sjednica raspravljat će i čavjanski vijećnici, a podršku takvoj inicijativi dalo je i Turističko vijeće TZ Čavle.– Svi podržavaju ovakvu inicijativu. Vrijeme je da turizam bude brand na razini Grobnika i Grobnišćine. Već neko vrijeme neke naše udruge i manifestacije funkcioniraju zajedno i mislim da je ovo odlična inicijativa. Treba znati kako manje turističke zajednice nisu održive i ovo je prilika da se zajedničkim udruživanjem bolje i kvalitetnije promoviramo, kaže načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.


Dva sjedišta ureda


Predsjednik Općinskog vijeća Jelenja Luka Zaharija (SDP) podsjetio je kako je prije nekoliko godina već postojala inicijativa o spajanju dviju turističkih zajednica Čavala i Jelenja, što je bila točka dnevnog reda zajedničke sjednice općinskih vijeća dviju grobničkih općina, međutim, odluka tada nije donešena.


U raspravu prijedloga, za koji su u glasovanju bili suzdržani vijećnici HDZ-a Ivoslav Ban i Ana Marija Vujić, kao i vijećnik Liste birača Vilim Žagar, uključila se PGS-ovka Izabela Stošić, koju je zanimalo koliki će utjecaj na ovakvu odluku imati općinska vlast, uz izražavanje bojazni da zajednička turistička zajednica promjenom vlasti prestane djelovati. HDZ-ovac Ivoslav Ban dao je prijedlog da nova TZ nosi naziv Turistička zajednica Grobnišćina, kao i da se u nju uključe i okolne turističke zajednice, primjerice s područja Bakra, Viškova i Klane, dok je vijećnicu Liste birača Vandu Radetić Tomić, koja je podržala prijedlog, zanimalo gdje će biti sjedište, kakav će biti sastav Turističkog vijeća, pravila financiranja, kao i tko će biti predsjednik. Odgovorio je načelnik Marčelja, koji je kazao kako i s udruživanjem nova turistička zajednica ostaje među nerazvijenijima, uz nadu da buduće promjene vlasti neće dovesti do gašenja turističkih zajednica, odnosno raskida suradnje.


– Naziv Turistička zajednica Grobnik izabran je jer je jednostavniji za turiste od naziva TZ Grobnišćina, naime, turizam ne trpi kvačice. Obraćamo se turistima iz raznih krajeva svijeta kojima je lakše komunicirati na takav način. Što se tiče sjedišta ureda, on bi bio u Čavlima, iako bi postojao i manji u Dražicama, troškovnici i načini financiranja su u izradi, a predsjednik bi dvije godine bio iz Općine Jelenje, a dvije iz Općine Čavle, kazao je Marčelja.