Sudbonosno "da"

Sve manje Riječana ide pred oltar: Broj razvoda još je uvijek veći od broja sklopljenih brakova

Ljiljana Hlača

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

U odnosu na 2018. godinu prošle je godine sklopljeno 75 brakova manje. Lani se razvelo 425 parova, što je pad u odnosu na 2018. kada je Općinski sud zaprimio ukupno 651 zahtjev za razvod



RIJEKA – Broj sklopljenih brakova u Rijeci tijekom 2019. godine ukazuje da je lani bilo nešto manje izrečenih sudbonosnih »da« nego 2018. godine i da Rijeka bilježi pad i u segmentu osnivanja obitelji, uz već spominjano smanjenje broja stanovništva zbog iseljavanja i pada broja rođene djece.


Naknadni upis


Naime, prema podacima Odjela za osobna stanja građana i matičarstvo u 2019. godini u Rijeci je sklopljeno ukupno 409 brakova, od toga 289 građanskih te 120 vjerskih, a to je u odnosu na 2018. godinu kada su sklopljena ukupno 484 braka (od toga 334 građanska, a 150 vjerskih brakova) – manje za 75 brakova.


Sve je to još uvijek daleko od nekih zlatnih godina kada je Matični ured na godišnjoj razini odrađivao i do 600 vjenčanja, primjerice tako je bilo 2006. godine.




Lani se razvelo 425 parova, a to je pad ako se usporede podaci iz prošlih godina primjerice 2018. godine kada je Općinski sud zaprimio ukupno 651 zahtjev za razvod ili 2017. godinu kada je takvih zahtjeva bilo 654, što je Rijeku te godine pozicioniralo na sam vrh u Hrvatskoj po tom trendu.


Prošle godine je u Maticu vjenčanih Rijeka izvršen naknadni upis za 203 braka koji su sklopljeni u inozemstvu.


Najviše ih je sklopljeno u BiH, Srbiji, Njemačkoj, Austriji i SAD-u.


Ali i tu se bilježi pad, a taj podatak ukazuje na svojevrsno doseljavanje ili duži boravak na ovom području.


Kada je riječ o vjenčanjima na terenu, izvan službenih prostorija Matičnog ureda, ona ni lani nisu doživjela neki procvat.


Razlozi su dalje isti – to znači dodatne troškove za mladence, Rijeka nema nekih atraktivnih pozicija kao neki drugi gradovi ili možda te lokacije nisu dovoljno komercijalizirane.


Ove godine su na terenu sklopljena svega dva braka, a obje ceremonije su održane na Trsatskoj gradini.


Stranci


Za vjenčanja na egzotičnim destinacijama lani se odlučilo 16 parova – pet brakova sklopljeno je na Mauricijusu, po dva u Tunisu i Grčkoj, te po jedan na Jamajci, Čileu, Malti, Bahrainu, Irskoj, Nigeriji i Alžiru.


Prošle godine i strani državljani Rijeku su odabrali za vjenčanje, a to su najčešće bili državljani Bosne i Hercegovine, Srbije, ali također i državljani SAD-a, Italije, Crne Gore, Ukrajine, Konga, Republike Sjeverne Makedonije, Ruske Federacije, Poljske, Tajlanda, Velike Britanije, Španjolske, Brazila, Slovenije, Njemačke, Irana, Bugarske, Kanade, Kosova, Maroka i Kolumbije.


Kada je riječ o životnim partnerstvima osoba istog spola, lani su sklopljena tri životna partnerstva, dok su u 2018. godini bila dva takva obreda. Najviše ih je bilo 2016. godine – čak pet.